Share
Din Băiuț în Noua Zeelandă, pe urmele ciocolatei cu zmeură, împreună cu Paul Șoncodi

Din Băiuț în Noua Zeelandă, pe urmele ciocolatei cu zmeură, împreună cu Paul Șoncodi

                                  Paul Șoncodi – sursă foto Paul Șoncodi

Se spune că în copilărie se fixează de cele mai multe ori traseul personalității viitorului adult. Cei ,,șapte ani de acasă” sunt esențiali în formare și chiar în orientarea profesională.

În episodul de astăzi vom scrie despre un băiuțean cu o poveste de viață fascinantă demnă de scenariul unui film.

Paul Șoncodi s-a născut la Băiuț la 29 septembrie 1972, tătăl lui, Liviu Ioan Șoncodi, fiind originar din Moftinul Mic, județul Satu Mare, iar mama Șanta Paulina din Băiuț.

A petrecut primii șapte ani din viață la Băiuț după care a urmat școala și liceul la Baia Mare.

Fiecare vacanță școlară o petrecea la Băiuț. Era fascinat de Lenker (sania cu volan), de excursile cu prietenii prin pădurile și munții Băiuțului de gustul zmeurei și a afinei culese personal.

Un moment din copilăria lui i-a marcat traseul profesional de mai târziu.

La vârsta de patru ani cu ocazia unui Crăciun a mers cu copii la colindat și a primit o ciocolată căruia nu i-a uitat gustul.

Pasiunea pentru dulciuri i-a fost insuflată și de către vecinele familiei care făceau niște prăjituri delicioase. De altfel se știe că bucătăresele din Băiuț erau și sunt încă renumite și acum în toată Țara Lăpușului pentru măiestria și pasiunea cu care realizează torturi și prăjituri.

După terminarea liceului, Paul Șoncodi se înscrie la Facultatea de Chimie (Biotehnologie) din Iași.

După terminarea facultății se specializează în tehnologia fabricării ciocolatei și se implică ca tehnolog la ridicarea primei fabrici moderne de ciocolată din România situată la Baia-Sprie.

După această experiență decide să exploreze lumea și ajunge în Noua Zeelandă unde se decide să rămână cu familia.

O experiență ,,De la un capăt la celălalt al lumii” am putea spune despre tănărul băiuțean. El o definește și mai frumos ca fiind ,,a life time journey” (călătoria vieții).

Nu a fost ușor să se adapteze unei lumi diferite, dar mi-a relatat că l-a ajutat mult câteva ingrediente care le-a deprins la Băiuț și anume, curajul specific minerilor, toleranța față de oameni indiferent de naționalitate sau confesiune și spiritul liber care domnește în frumoasa localitate natală.

În Noua Zeelandă își continuă munca în domeniul fabricării ciocolatei elaborând o rețetă inedită a unui produs care nu se topește la temperaturile din regiunea Australia – Oceania.

Ciocolata lui Paul Șoncodi devine un succes pe piață, numele lui apărând în presa străină și la televiziunile regionale.

Am avut plăcerea să povestesc cu Paul într-o pauză de producție, deoarece este foarte implicat într-o nouă investiție pentru a-și mări capacitatea de producție, având în vedere expansiunea lui recentă pe piața americană și cel mai probabil în curând și pe cea globală.

Mi-a povestit de faptul că fiecare vizită a lui în România începe la Băiuț unde își plimbă amintirile pe ulița copilăriei și prin pădurile din jur.

L-am întrebat cum își astâmpără dorul de Băiuț în Noua Zeelandă.

A răspuns rapid și cu bucurie. ,,Produc ciocolată cu zmeură și cu afine în Noua Zeelandă. Îmi aduce aminte de Băiuț”.

                    Eticheta ciocolatei cu zmeură – Sursă Paul Șoncodi

Paul Șoncodi și-a creat un frumos renume în Noua Zeelandă și nu numai.

Dar în primul rând este mândru de cei doi copii care sunt alături de el în proiectele care le desfășoară.

          Paul Șoncodi alături de cei doi copii – Sursă foto Paul Șoncodi

Ciocolata lui Paul Șoncodi este foarte apreciată, iar el lucrează la noi și noi rețete.

Iar în fiecare ciocolată care iese din mâinile lui se regăsește un pic din aroma care a rămas din dulciurile copilăriei de la Băiuț.

Băiuț – La capătul lumii – Locul unui nou început!

 

Walter Übelhart

 

 

 

Citește și

Nicolae Vaum (Foto Haber) – fotograful care imortaliza clipele din Băiuț


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu