Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” a susținut mai multe spectacole în Iordania - 10 ore în urmă
PTF Sighetu Marmației: Se caută soluții pentru gestionarea migrației și prevenirea tragediilor - 13 ore în urmă
Perechea David Soponar – Izabella Bartha a strălucit la competiția internațională Austrian Pyramid Cup 2025 - 14 ore în urmă
Pârtia Șuior va găzdui a II-a ediție a competiției internaționale de schi alpin FIS Children Trophy 2025 - 14 ore în urmă
Marian Ilea, cronicarul prin excelență al Mittelstadtului, a lansat cartea „Vremuri îmbârligate” - 14 ore în urmă
Accident tragic pe pârtia de schi din Borșa - 15 ore în urmă
Fermierii din Baia Sprie informați despre cererile de plată pentru 2025 - 15 ore în urmă
Lumea teatrului românesc pierde un mare artist - 16 ore în urmă
Comuna Asuaju de Sus continuă programul de măsurători cadastrale gratuite în zona Lupiste - 18 ore în urmă
Ghinghis Han prinde viață la Muzeul de Istorie din Baia Mare - 18 ore în urmă
Donație importantă pentru Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș anunță că a intrat în posesia unor obiecte valoroase, acestea fiind donate de doi profesori generoși.
Prof. Victor Inceu este donator al unei colecții personale constituite în jurul vieții și activității tatălui său, comandor de marină, Victor Inceu (1926-2007). Colecția cuprinde: uniforme de ceremonie, decorații și brevete, distincții și insigne, cărți și fotografii.
Prof. Liviu Tătaru – donator a două ceasornice de perete, mecanice (secol XX), piese care vor completa în mod fericit colecția de orologerie a muzeului.
„Continuăm astfel un bun și vechi demers al nostru de a valoriza actul de donație ca act important pentru instituția muzeală și de a informa comunitatea în acest sens.
Îmbogățirea colecțiilor prin donații a fost întotdeauna o modalitate remarcabilă de a dezvolta patrimoniul muzeal. De altfel, donațiile au precedat și chiar au condiționat constituirea asociațiilor muzeale, și ulterior a muzeelor. În cazul Muzeului băimărean, cei 119 ani de existență instituționalizată (1904-2023) sunt marcați de multe astfel de acte de bunăvoință”, precizează muzeografii Lucia Pop și Adrian Ciurcaș.