Sunteți invitați să sărbătoriți Ziua Culturii Naționale alături de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” - 5 minute în urmă
Alexandru Pașca şi Marius Tătar de la Academia de Șah Maramureș, locul II la Concursul național școlar ”Elisabeta Polihroniade” - 33 minute în urmă
2025 a fost declarat „Anul Mihai Eminescu” - 1 oră în urmă
Două gimnaste valoroase ale României au fost admise la universități din SUA - 1 oră în urmă
Cum poți obține o reducere de 10% pentru plata impozitelor - 2 ore în urmă
Invitație la mișcare, cu Rica Clopoțica și Asociația „Energia Mișcării” - 3 ore în urmă
Carla Marchiș de la Clubul de Șah Tinerii Lei Baia Mare, medalie de argint la Campionatele Naționale Școlare „Elisabeta Polihroniade” - 3 ore în urmă
Acțiune de reciclare a brazilor de Crăciun, pentru locuitorii din Baia Mare - 15 ore în urmă
Lansarea cărții „Colenii și istorii personale în satile ardilene”, autor prof. Ioan Buciuman - 16 ore în urmă
Pârtia Olimpică Borșa va fi închisă joi și vineri din cauza condițiile meteo nefavorabile - 16 ore în urmă
Dr. Tiberiu Alexa: Artiști și Toposuri. Un compendiu de istorie culturală în imagini a Centrului Artistic Baia Mare 1896-2021 (I)
ARTIȘI ȘI TOPOSURI. Un compendiu de istorie culturală în imagini a Centrului Artistic Baia Mare 1896-2021 (I)
- Atelierul Școlii Hollósy
Ilustrația 1 Baia Mare, parcul orașului: Atelierul «Școlii Hollósy» – sesiune de studiu în plein air a Școlii private de pictură Simon Hollósy din München, (fotograf necunoscut) carte poștală de epocă, 1901 (?)
Aici și-au desfășurat activitățile educaționale și de creație în vremea celor șase sezoane băimărene, între 1896-1901, cei aproape 300 de studenți și artiști afiliați cercului münchenez al Școlii priate de pictură Simon Hollósy care au colonizat la Baia Mare, contribuind astfel, substanțial, la întemeierea Coloniei artistice de la Baia Mare și, implicit, la cristalizarea structurilor specifice ale Centrului Artistic Baia Mare:
- «colonizările» temporare și permanente;
- învățământul artistic inițiat prin filosofia pedagogică și metodologia didactică elaborate și aplicate de Simon Hollósy, și întemeiate pe studiul naturii exterioare („natura naturans”) și al naturii lăuntrice caracteristice personajului uman („natura naturata”);
- practica artistică creativă de atelier și, respectiv, în peisajul natural („plein air”);
- expoziționismul și generarea germenilor unei viitoare „piețe de artă” la nivel local (Baia Mare) și regional (Transilvania), început prin cele trei expoziții ale studenților școlii Hollósy organizate în 1897, 1899 și 1900;
- colecționismul privat și public;
- dinamizarea vieții sociale și extinderea identității comunității băimărene în sfera culturii de performață („high culture”);
- boema și promovarea comunității artistice locale la rangul de instrument de producere a prestigiului (local, regional și internațional), prestigiu asociat apoi proceselor și mecanismelor capabile să creeze, de-a lungul timpului – practic până astăzi –, „plusvaloare” economică precum și statut de identitate („brand” comunitar) în beneficiul orașului Baia Mare și al cetățenilor săi.
Cele șase „sezoane băimărene” ale Școlii Hollósy au creat aici un mediu socio-profesional și artistic profund cosmopolit, «paneuropean», prin creatori veniți la Baia Mare din Germania, Ungaria, Polonia, Austria, Slovacia, Rusia, Transilvania, Serbia, Elveția, Ucraina, România, Cehia, Basarabia, Anglia, India, Lituania, Danemarca.
Atelierele de studiu educațional și de creație individuală. Structură instituțională și edilitară deopotrivă, rețeaua de ateliere de creație instituită în 1896 și dezvoltată apoi până în prezent (fie de utilitate colectivă – pentru susținerea activităților de didactiă artistică ale instituțiilor educaționale băimărene; fie de utilitate individuală – ca studiouri de creație, și la rigoare, ca spații alternative de expunere publică) a reprezentat, și continuă să reprezinte, o autentică coloană vertebrală pentru permanentizarea și consolidarea, de-a lungul timpului, a resursei umane specializate profesional care s-a coagulat în comunitațea de artiști plastici/vizuali băimăreni. Ea constituie de asemenea principala infrastructură materială care a asigurat existența și activitățile neîntrerupte, vreme de aproape un secol și un sfert (cu tot cu succesiunile inerentelor cicluri de creștere/criză) ale Centrului Artistic Baia Mare dimpreună cu exercitarea principalelor funcțiuni ale acestuia: educaționale, de creație individuală, de expunere și introducere în circuit public a producției artistice, de relaționare publică cu mediile local, național și internațional etc. De-a lungul timpului, principalul contributor a fost administrația publică locală (reprezentată de autoritățile orășenești, municipale și – în 1967-1971 – de cele județene). Astfel, problematica edificării, întreținerii, reparațiilor și (îndeosebi) a atribuirii întrebuințării/uzufructului majorității covârșitoare a atelierelor băimărene s-a circumscris (sub o formă sau alta) sferei dreptului public.
În paralel s-a constituit și a activat o rețea secundară – fluctuantă, fragilă dar mereu reînnoită – a atelierelor de creație de drept privat.
Atelierul «Școlii Hollósy». Pasul dintâi s-a făcut în 1896 prin Atelierul «Școlii Hollósy» – un fost „fânar” donat de avocatul local Béla Stoll și transformat pe spesele primăriei băimărene, pentru a corespunde necesităților minimale de studiu indoor ale cursanților învățământului artistic băimărean. Amplasat în parcul orășenesc, pe coasta „dealului Jokai / Carpați”, a funcționat până în 1924 când a fost demontat și relocat temporar în perimetrul complexului «Colonia Pictorilor», în cele din urmă fiind dezafectat. În răstimpul celor aproape patru decenii în care a desevit procesele educaționale desfășurate în sezoanele de vară, cumulativul multianual al beneficiarilor acestui spațiu de studiu și creație artistică depășește cifra de 2000 de elevi, studenți și artiști.
În mai multe împrejurări, acest atelier a fost utilizat și pentru găzduiea unor evenimente expoziționale, precum în iulie 1897 – deci în urmă cu exact 125 de ani –, atunci când studenții Școlii Hollósy au organizat, pentru o zi, cea dintâi expoziție de grup, de artă modernă profesionistă, la Baia Mare !
Dr. Tiberiu ALEXA
Citește și
Dr. Tiberiu Alexa: Aurel Popp – propuneri pentru o punere în context (II)