Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 9 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 11 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 11 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 1 zi în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 1 zi în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 1 zi în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 1 zi în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 1 zi în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 1 zi în urmă
Eveniment de excepție organizat la Galeria de artă Várvédő din Baia Mare. Expoziția comemorativă Mikola András (1884-1970) s-a bucurat de un public numeros
Joi seara, 7 septembrie, Galeria de artă Várvédő din Baia Mare (strada Crișan, nr. 6) a găzduit un eveniment cultural de marcă. Acesta s-a desfășurat în cadrul „Főtér Fesztivál” – Zilele Maghiare Băimărene.
Este vorba despre Expoziția comemorativă Mikola András (1884-1970). Pe simeze au fost expuse mai multe tablouri realizate de artist la Paris și Budapesta în perioada 1904-1908, inclusiv un autoportret, dar au fost prezentate și lucrări din Baia Mare.
La frumosul eveniment a participat foarte multă lume. Prin această manifestare, comunitatea maghiară din municipiu a punctat, încă o dată, importanța Școlii de pictură de la Baia Mare.
Scurtă biografie a artistului
Mikola András s-a născut la Peleşu Mare (jud. Satu Mare) într-o familie de învăţători. A urmat şcoala primară în satul natal şi gimnaziul la Satu Mare. În 1902, ca recompensă a absolvirii şi trecerii bacalaureatului a frecventat cursurile Şcolii Libere de Pictură de la Baia Mare, timp de o lună. Hotărât să devină profesor de desen, s-a înscris la cursurile Institutului Pedagogic de Arte Plastice de la Budapesta, dar după trei luni a renunţat la acesta. A urmat cursurile Şcolii particulare de pictură de la Budapesta conduse de Szablya – Frischauf Ferenc. Toate vacanţele le-a petrecut la Baia Mare, studiind pictura cu Ferenczy Károly şi Réti István.
Din 1905 până în 1908, ca bursier al comitatului Sătmarului a urmat cursuri de desen la Academia Julien din Paris sub îndrumarea lui Jean Paul Laurens şi la Academia Delécluse sub îndrumarea lui Ernest Laurens. L-a cunoscut la Paris pe Picasso şi pe Matisse. Între 1908 şi 1909 a studiat la Academia de Arte Frumoase din Budapesta, avându-i profesori pe Székely Bertalan şi pe Ferenczy Károly. Din 1908 s-a mutat definitiv la Baia Mare, şi în acelaşi an a debutat cu 12 tablouri la o expoziţie a tinerilor artişti la Budapesta.
A activat ca independent la Baia Mare până la sfârşitul vieţii, numărându-se printre membrii fondatori ai Societăţii Pictorilor Băimăreni în 1911, iar între 1927-1935 şi 1940-1944 a condus Şcoala de Arte Frumoase de la Baia Mare, alături de János Krizsán la început, apoi singur. O scurtă perioadă de timp a fost viceprimar al oraşului 1933-1934.
Din 1944 a fost preşedinte al Asociaţiei Pictorilor din Baia Mare până în 1945. A fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Baia Mare. În 1946 i s-a decerneat titlul de Artist Emerit. S-a stins din viaţă la Baia Mare în 1970, informează dr. Dorel Topan.
Acest eveniment excepțional a fost organizat de Várvédő Zsolt, în colaborare cu Asociația Főtér Fesztivál. Várvédő Zsolt este fondatorul și proprietarul Galeriei de artă care poartă numele familiei sale. Precizăm că este un mare colecționar de artă, un fin cunoscător al fenomenului și face parte dintr-o familie cu tradiție în Școala băimăreană de pictură.
Felicitări pentru organizare și pentru faptul că memoria marilor artiști plastici băimăreni este păstrată atât de vie în prezent!
L.C.H.
Foto: Facebook Pintér Zsolt
Citește și
Dr. Dorel Topan despre András Mikola și Lucrarea „Centrul Vechi”