Cine știe cât plătim pentru spectacolul politic? - 4 minute în urmă
Várvédő Zsolt: Mulțumită artiștilor băimăreni, sunt omul care sunt - 44 minute în urmă
Festivalul folcloric „Joc de pe Cosău” va avea loc în Sârbi în a treia zi de Paști - 2 ore în urmă
Jocuri pierdute din copilăria generației cu cheia la gât - 5 ore în urmă
O poveste dureroasă, cu final fericit - 6 ore în urmă
Memorialul Sighet a primit vizita artiștilor vizuali Aurel Vlad și Cătălin Bădărau - 7 ore în urmă
Doi profesori excepționali ai Colegiului Național „Vasile Lucaciu”, membri în Comisia Centrală a Olimpiadei Naționale de Matematică - 7 ore în urmă
Strigăt de ajutor: O fetiță de 7 ani, elevă a Școlii „Vasile Alecsandri” Baia Mare, are nevoie de ajutor - 8 ore în urmă
Vom avea două dezbateri prezidențiale la Palatul Cotroceni pe 28 și 29 aprilie - 8 ore în urmă
Meșterul popular Liliana Ghilvacs a lansat priceasna „Omule, într-această lume” - 8 ore în urmă
Eminescu între vandalism și adevăr – o reparație simbolică la Cernăuți
De-a lungul timpului, mai multe monumente dedicate poetului național Mihai Eminescu au fost victime ale actelor de vandalism. De exemplu, la Cernăuți, în Ucraina, bustul lui Eminescu a fost decapitat în iunie 2013, cu două zile înainte de inaugurare. Cei patru indivizi responsabili au fost identificați și condamnați la doi ani de limitare a libertății, cu obligația de a repara prejudiciul material cauzat. Acest act de vandalism, la fel ca multe altele, a stârnit reacții puternice atât în rândul autorităților, cât și al societății civile, subliniind necesitatea protejării patrimoniului cultural și a valorilor naționale.
Dar acum, oficialitățile de la Cernăuți au făcut un gest frumos și profund semnificativ, care merită remarcat, mai ales în contrast cu episoadele regretabile de vandalism din trecut.
Pe 10 aprilie 2025, a fost demontată, în sfârșit, vechea placă memorială dedicată poetului național Mihai Eminescu, instalată în 1989 pe clădirea actualului Liceu Nr. 22 „Anton Kohanowski” (fostul Liceu „Aron Pumnul”), acolo unde Eminescu și-a început formarea intelectuală.
Placa respectivă conținea informații eronate, rămase din perioada sovietică , care deformau adevărul istoric și identitar legat de apartenența etnică a poetului și de anii săi de studii la Cernăuți. Aceste denaturări, amplasate sub basorelieful poetului, fuseseră de multă vreme semnalate de comunitatea românească drept reminiscențe ale propagandei sovietice.
Demontarea s-a realizat la inițiativa Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți și în baza Deciziilor Consiliului de Artă de pe lângă Consiliul Local Cernăuți (nr. 21/27.11.2024 și nr. 3/25.03.2025).
Noua placă, ce urmează a fi instalată, va avea un text bilingv – în română și ucraineană – și va reflecta fidel adevărul istoric:
„În această clădire, între 1860–1866, a studiat clasicul literaturii române și universale Mihai Eminescu.”
Este un pas firesc, dar cu atât mai valoros, într-o perioadă în care tensiunile identitare riscă adesea să umbrească spiritul cultural și respectul reciproc.
Vasile Petrovan