S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 53 minute în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 2 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 3 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 4 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 15 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 15 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 17 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - în urmă
Eminescu, peregrin prin Maramureș
Zilele trecute, Centrul Cultural Sighetu Marmației a găzduit lansarea cărții ”Eminescu, peregrin prin Maramureș”, autor Nicoară Mihali. Despre carte și autor au vorbit prof. dr. Raluca Lozbă, prof. dr. Ioan Dorel Todea și Lazăr Năsui. În cadrul evenimentului, autorul a vorbit despre Eminescu și prezența lui în Maramureș, iar câțiva elevi au recitat din ultimele creații ale poetului.
“Este o carte interesantă pentru că vine cu demonstrații și cu noutăți, cu un Eminescu mai puțin cunoscut, cel mai important cu Eminescu aflat pe un drum de inițiere pe care l-a făcut în tinerețea lui (probabil) și în Maramureș. Cartea are 168 de pagini, o ediție de lux, însoțită de 24 de ilustrații care reprezintă familia lui Eminescu, cele cinci iubiri pe care le-a avut și oamenii care, se presupune, l-au purtat prin Maramureș. Autorul ne spune că Mihai Eminescu a ajuns în Maramureș pe vremea când avea doar 20 de ani, însoțind o femeie frumoasă, Constanța Dunca de Șieu, și că a participat la Șomcuta la o conferință, după care ar fi ajuns la Moisei, apoi a trecut Prislopul spre Bucovina. În drumul său spre Moldova, Eminescu s-ar fi oprit în Budești, pentru a lua masa la un preot”, precizează prof. dr. Ioan Dorel Todea.