Share
Eveniment cultural de excepție: Filosoful Ioan Bălin a fost evocat la Sighetu Marmației

Eveniment cultural de excepție: Filosoful Ioan Bălin a fost evocat la Sighetu Marmației

Un eveniment cultural de excepție a avut loc azi, 3 mai, la Sighetu Marmației. A fost evocată personalitatea filosofului Ioan Bălin.

Evenimentul a debutat cu întâlnirea oficialitățile municipiului Sighetu Marmației și ale județului Maramureș. Apoi a avut loc un moment comemorativ la bustul filosofului Ioan Bălin, amplasat în fața Colegiului Național Pedagogic „Regele Ferdinand” din municipiu.

Evenimentul a continuat cu Simpozionul omagial și de evocare a personalității filosofului Ioan Bălin, la Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul”. În cadrul acestuia au luat cuvântul: prof. univ. dr. Ștefan Marinca, pr. Virgil  Jicărean – reprezentat al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, Fiorela Crina Chilat – subprefect al județului Maramureș, Vasile Moldovan – primarul municipiului Sighetu Marmației, Hassan Abouyoub – Ambasador al Regatului Maroc în România, prof. dr. Terezia Filip, Gheorghe Botiș – președinte Asociația Tradițional Progresistă Tisa, Alexandru Peterliceanu – director Poema Notabile Dictu.

Profesor universitar, filosof, ambasador, ziarist, laureat al premiului Academiei Române, Ioan Bălin, s-a născut la 1 ianuarie 1947 în localitatea Călineşti (Maramureş). A urmat cursurile Liceului Pedagogic din Sighetu Marmației, iar mai apoi cele ale Facultății de Filosofie a Universităţii din Bucureşti, remarcat ca un vârf al generaţiei sale.

După absolvirea facultăţii lucrează, pentru scurtă vreme la un ziar în Bucureşti, iar între 1972-1978 ca profesor de filosofie la Liceul „Dragoş Vodă” din Sighetu Marmației. În 1978 pleacă, prin concurs, asistent universitar la Catedra de Logică a Institutului Politehnic din Bucureşti, unde va rămâne până în anul 2001.

La Universitatea „Titu Maiorescu” va activa ca profesor universitar până la sfârşitul prematur al vieţii sale, la 3 aprilie 2006. Între anii 1997 şi 2001 a fost ambasador al României în Regatul Marocului, unde a avut o prestaţie diplomatică excepţională, fiind decorat de către Regele Marocului cu Ordinul de Mare Comandor al Casei Regale.

L.C.H.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu