Share
Exponate ale Muzeului Județean de Istorie la Festivalul Internațional de Artă Europalia

Exponate ale Muzeului Județean de Istorie la Festivalul Internațional de Artă Europalia

Până în 26 aprilie 2020, la Muzeul Galo-Roman din Tongeren (Belgia) este deschisă ”Dacia Felix. The Glorious Past of Romania”, o expoziție eveniment dedicată patrimoniului istoric al României.

Aceasta se desfășoară în cadrul Festivalului Internațional de Artă Europalia și este organizată de Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), Institutul Cultural Român (ICR) și Muzeul Galo-Roman din Tongeren, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Ministerului Afacerilor Externe. Expoziția se dorește a fi un exercițiu de înțelegere a unei civilizații actuale, cea românească, din perspectiva raportării la un trecut comun european.

„În cadrul proiectului expozițional sunt prezentate 298 de artefacte și seturi de piese antice, atât obiecte și cercetări arheologice mai vechi, cât și artefacte descoperite în ultimele două decenii pe teritoriul țării noastre, prezentat ca spațiu de interferență al civilizațiilor scitică, greacă, celtică, dacică, getică și romană. Pentru organizarea acestei expoziții internaționale, Muzeul Național de Istorie a României a colaborat cu 18 instituții muzeale din România, printre care și cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare. Muzeul băimărean a contribuit la acestă expoziție cu piese din inventarul mormântului princiar celtic de la Ciumești (mormântul «cu coif cu pasăre»)”, precizează reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Vernisajul expoziției a avut loc în 18 octombrie, iar muzeul băimărean a fost reprezentat de dr. Marius Ardeleanu (foto – primul din dreapta), specialist al culturilor antice din Bazinul Carpatic, care a răspuns unor întrebări legate de contextul istoric și importanța pieselor celtice expuse de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu