Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 5 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 5 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 9 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 10 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 11 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 14 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 15 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 15 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 16 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Expoziție de carte „Dragostea de înțelepciune”, cu ocazia Zilei Internaționale a Filosofiei
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, FilialaTraian organizează joi, 21 noiembrie, expoziția de carte ”Dragostea de Înțelepciune”. Acest eveniment este dedicat Zilei Internaționale a Filosofiei. Expoziția își propune de a pune în valoare o parte din cărțile de filosofie existente în filială.
„Filosofia provine din lb. greacă= „philos”-iubitor de” şi „sophia” ”înţelepciune” Astăzi când provocările lumii moderne sunt tot mai mari, iar democratizarea Înțelepciunii a creat o înclinație pentru noi să tindem să dobândim iubirea de înțelepciune, doar că această transformare a acestei vocații în a eficientiza acest dar grecesc, se pare că nu ne-a adus mai aproape de înțelepciune, deoarece am fost captivați mai ales de aspectul pedagogic sau de alte metode și am abandonat esența Înțelepciunii, modul de a gândi ca formă de igienă mentală.”
Ziua Mondială a Filosofiei, desemnată de UNESCO a 3-a zi de joi a lunii noiembrie, reunește oamenii în jurul idealului Înțelepciunii. Din toate timpurile, omul și-a pus întrebări și a dorit să trăiască valori, să aducă o contribuție la societate și să contribuie la istorie. Filosofia a oferit soluții practice pentru a ajunge la o cunoaștere profundă, dincolo de aparențe. Cunoașterea de sine și a lumii înconjurătoare permite omului să acționeze diferit, bazându-se pe valori durabile. Filosofia pornește din interior, de la atitudini, și ajută omul să devină mai puternic și creativ în fața circumstanțelor cotidiene, a crizelor individuale și colective. Prima celebrare a Zilei mondiale a filosofiei a avut loc pe 21 noiembrie 2002. În proiectul de decizie supus aprobării Conferinţei Generale UNESCO, se arată că: ”filosofia este disciplina care încurajează gândirea critică şi independentă, fiind capabilă să promoveze atât o mai bună înţelegere a lumii înconjurătoare, cât şi toleranţa, acceptarea altor puncte de vedere”.
Constantin Noica definea filosofia „ca idee care se ridică la puterea întregului, a lumii ca totalitate și totodată ca una din formele de întoarcere a omului la sine, a conștiinței de sine”.
Lăcrimioara ZOTA