Cum poți obține o reducere de 10% pentru plata impozitelor - 19 minute în urmă
Invitație la mișcare, cu Rica Clopoțica și Asociația „Energia Mișcării” - 57 minute în urmă
Carla Marchiș de la Clubul de Șah Tinerii Lei Baia Mare, medalie de argint la Campionatele Naționale Școlare „Elisabeta Polihroniade” - 1 oră în urmă
Acțiune de reciclare a brazilor de Crăciun, pentru locuitorii din Baia Mare - 13 ore în urmă
Lansarea cărții „Colenii și istorii personale în satile ardilene”, autor prof. Ioan Buciuman - 14 ore în urmă
Pârtia Olimpică Borșa va fi închisă joi și vineri din cauza condițiile meteo nefavorabile - 14 ore în urmă
Florica Pop din Asuaju de Sus a împlinit 100 de ani - 15 ore în urmă
152 de ani de la nașterea lui IULIU MANIU - în urmă
Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - în urmă
Femeile iubesc lectura mai mult decât bărbații
Cercetările au arătat că există o diferență substanțială între obiceiurile de lectură ale bărbaților și cele ale femeilor. Chiar dacă la scară globală, analfabetismul pare să fie mai răspândit la femei decât la bărbați, statisticile arată, că femeile care citesc o fac mai des și mai bine decât bărbații. Obiceiurile de lectură se formează adesea în copilărie și adolescență, iar studiile arată că tații sunt mai puțin predispuși să citească ei înșiși, ceea ce înseamnă că, într-un stadiu de formare, copiii sunt mai puțin expuși la modele masculine de citire. În plus, bărbații și băieții (adolescenți) sunt mai predispuși decât femeile și adolescentele să aleagă activități de divertisment, cum ar fi jocurile, în detrimentul cititului.
În secolele trecute, femeile nici măcar nu erau lăsate să citească, iar mult timp, scriitoarele nu erau băgate în seamă, lucrările lor nefiind considerate demne de ochii cititorilor. Femeile din UE citesc mai mult decât bărbații. 60% dintre femei și doar 44% dintre bărbați au raportat că citesc. Femeile domină și în numărul de cărți citite: 17.4% spun că au citit 10 sau mai multe cărți, comparativ procentajul bărbaților care este de doar 9.9%. Cifrele înregistrate mai arată că cea mai tânără grupă, în vârstă de 16-29 de ani, citește mai mult (60,1%), comparativ cu cei cu vârsta cuprinsă între 30 și 54 de ani (53,5%), 55-64 de ani (52,6%) și 65 de ani și peste (47,2%).
Studiile arată că oamenii care citesc cărți nu numai că trăiesc mai mult decât cei care nu citesc cărți, dar au și un avantaj în comparație cu cei care citesc ziare sau reviste. Mai multe studii arată, de asemenea, că citirea cărților de ficțiune mărește empatia și înțelegerea celorlalți mai mult decât cărțile de non-ficțiune.
Lăcrimioara ZOTA