Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 2 ore în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 5 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 8 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 9 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 9 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 11 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 12 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 13 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 13 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 14 ore în urmă
Film românesc, inclus pe lista scurtă pentru premiul Oscar
Din 1956, în cadrul galei de decernare a premiillor ”Oscar”, Academia Americană a Artelor şi Ştiinţelor Filmului (AMPAS) atribuie premiul pentru cel mai bun film străin unui lungmetraj produs în afara SUA şi care conţine, în principal, dialoguri purtate în alte limbi decât engleza.
De atunci România a trimis 39 de propuneri pentru nominalizare la premiul Oscar la categoria “cel mai bun film străin” Doar în două rânduri România a intrat pe lista scurtă – de 10 filme – pentru o eventuală nominalizare la premiul ”Oscar”. În 2012, cu lungmetrajul “După dealuri”, al regizorului Cristian Mungiu (în 2012) și, în acest an, cu scurtmetrajul de ficțiune (de 23 de minute)“Cadoul de Crăciun”, scris şi regizat de Bogdan Mureşanu.
În 2019, “Cadoul de Crăciun”, de Bogdan Mureşanu, a fost desemnat cel mai bun scurtmetraj european la gala premiilor EFA 2019, a luat marele premiu la Festivalul Internaţional de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand (cel mai mare festival de animaţie din lume), premiul Gopo 2019 la categoria “cel mai bun scurtmetraj”, iar în 2018 – o menţiune specială la Festivalul de cinema mediteraneean de la Montpellier.
Acţiunea filmului se petrece în seara de 20 decembrie 1989, când o scrisoare către “Moş Gerilă” a micuţului Marius transformă seara părinţilor săi într-un coşmar. Din distribuţie fac parte Ioana Flora, Luca Toma şi Adrian Văncică.