Share
Fragmente ceramice, oase de animale și unelte de fier au fost descoperite la Sălnița – „Custura Cetățele” în urma unor cercetări arheologice

Fragmente ceramice, oase de animale și unelte de fier au fost descoperite la Sălnița – „Custura Cetățele” în urma unor cercetări arheologice

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a organizat, în perioada 22 – 29 iulie, primele cercetări la situl arheologic de la Sălnița, punctul „Custura Cetățele” (comuna Vima Mică). Colectivul de cercetare a fost alcătuit din dr. Dan Pop și dr. Marius Ardeleanu, finanțarea fiind făcută din bugetul instituției. Aceste săpături au fost determinate de descoperirea – în urma unor cercetări de suprafaţă efectuate de către muzeografi în toamna anului 2018 – a mai multor fragmente ceramice şi a unor oase de animale.

„Prin realizarea cercetărilor arheologice din 2019 s-a urmărit stabilirea stratigrafiei sitului, identificarea unor complexe arheologice şi confirmarea existenţei unui eventual sistem de fortificaţie datând din epoca medievală. În acest sens, în partea sudică a platoului, în zona neîmpădurită, a fost deschisă şi cercetată o suprafață de 2 x 5,5 m, denumită convențional SI și orientată nord-est – sud-vest. Au fost identificate materiale arheologice provenind din epoca bronzului și din Evul Mediu: fragmente ceramice, oase de animale și unelte de fier. Printre descoperiririle mai importante se numără un pinten de fier din perioada medievală, precum și un zid din pietre prinse cu mortar”, precizează reprezentanții instituției de cultură băimărene.

Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramureș intenționează să continue și în anii următori cercetările arheologice la Sălnița – „Custura Cetățele”.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu