Muzică și poezie în Parcul „Grădina Morii” din Sighetu Marmației de Ziua Culturii Naționale - 2 ore în urmă
La Biblioteca Orășenească Borșa se reia șezătoarea săptămânală; Sunt invitate doamnele care îndrăgesc portul popular și arta confecționării lui - 4 ore în urmă
Eveniment cultural de excepție: La Borșa se va organiza Simpozionul „Nicoară Timiș – 100 de ani de la naștere” - 7 ore în urmă
Sunteți invitați să sărbătoriți Ziua Culturii Naționale alături de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” - 8 ore în urmă
Alexandru Pașca şi Marius Tătar de la Academia de Șah Maramureș, locul II la Concursul național școlar ”Elisabeta Polihroniade” - 8 ore în urmă
2025 a fost declarat „Anul Mihai Eminescu” - 9 ore în urmă
Două gimnaste valoroase ale României au fost admise la universități din SUA - 9 ore în urmă
Cum poți obține o reducere de 10% pentru plata impozitelor - 10 ore în urmă
Invitație la mișcare, cu Rica Clopoțica și Asociația „Energia Mișcării” - 11 ore în urmă
Carla Marchiș de la Clubul de Șah Tinerii Lei Baia Mare, medalie de argint la Campionatele Naționale Școlare „Elisabeta Polihroniade” - 11 ore în urmă
„Gravimetrul” de Marian Ilea, partea a XVI-a
Continuăm publicarea pe DirectMM.ro a romanului-foileton „Gravimetrul” de Marian Ilea. Lectură plăcută vă dorim!
XVI
În fiecare sǎptǎmânǎ, vinerea, Consiliul Orǎşenesc avea şedinţă de lucru. Începea la orele nouă dimineaţa. În sala cu arcade, de la parter. În clădirea pe care sta scris, cu litere albe pe fond albastru: PRIMĂRIE. Domnul Hidegkuti Dumitru – Tutungiul era secretarul tuturor comisiilor. Preţ de trei ceasuri închidea prăvălia. Trecea drumul. Intra în sala de şedinţă. Se apuca de scris. Cu un toc vechi, cu peniţă ruginită. După douăzeci de minute nu-şi mai simţea degetele de la mâna stângă.
Domnul Hidegkuti Dumitru făcea această muncă în folosul comunităţii, benevol. Faţa lui, lungă şi ascuţită spre bărbie şi creştet, semăna cu o tavă pe care puneai prăjiturile. Era vesel şi curat. Întotdeauna proaspăt bărbierit. Cunoştea durerea de cap din auzite. Avusese dintotdeauna apetitul bun. Mânca omleta din patru ouă de găină şi opt cârnăciori prăjiţi, în fiecare dimineaţă. Un pahar de vin de Seini şi doi castraveciori muraţi completau prima întâlnire cu mâncarea fiecărei zile. Domnul Hidegkuti Dumitru nu se spălase niciodată. De când îşi aducea aminte. Ţinuse în tutungerie, vreme de zece ani, un ştergar pe care nu-l folosise.
Domnul Hidegkuti Dumitru cugeta, auzea şi se minuna că alţi prăvăliaşi, de pe strada Malinovski, îşi aranjau, cu gust, toaletele, puneau porţelanuri albe, chiuvete şi robinete care să uşureze spălatul. Să-l transforme, dintr-o corvoadă, într-o plăcere. Îl cuprindeau fiorii. Atâtea lucruri de prisos.
Domnul Hidegkuti Dumitru a avut apetit şi somn sănătos de când se ştie. Puteau să mărturisească acelaşi lucru, despre propriile lor persoane, ceilalţi negustori din oraş care-şi trăiau ceasurile vieţii prin scăldătorile vindecătoare ale Europei.
Domnul Hidegkuti Dumitru dormea încălţat şi purta aceleaşi veşminte şi vara şi iarna.
Treizeci octombrie căzuse într-o vineri. Ploua. Apa se prelingea în pârâiaşe subţiri, pe ferestrele sălii de şedinţă. Domnul Hidegkuti Dumitru nu-şi vedea prăvălia. Agăţase pe uşa de la intrare pancarta, din carton cafeniu, pe care scria, cu creion: „Sunt în Consiliu. Vin imediat ce se termină”.
Domnii consilieri orăşeneşti se aşezaseră la masa lungă, din lemn de fag. Îi făcuseră semn tutungiului. Se stabilea ordinea de zi a şedinţei de lucru. Domnii consilieri orăşeneşti răsfoiau hârtiile pe care se aflau scrise solicitările cetăţenilor. Urmau decizii importante pentru oraş. Tutungiul va scrie după dictare, va mai pune de la el fraze care, aşezate în pagină, căpătau puterea unor legi, decrete ori hotărâri oficiale. Luni dimineaţă se trecea la aplicarea lor.
Domnii consilieri orăşeneşti: Matiaskovski, Benea, Trif şi Nistor nu se grăbeau. Cumpăneau lucrurile. Erau conştienţi de importanţa momentului.
La primul punct al ordinei de zi era trecut un caz demn de o şedinţă extraordinară. Suna cam aşa: „Lămurirea situaţiei create de către domnul Lutz Korodi. Stabilirea faptelor şi realităţilor acestei chestiuni. Discutarea unui termen ferm pentru luarea deciziei definitive”. La punctul doi erau trecute problemele curente.
Proces verbal referitor la problemele comunităţii, aflate pe ordinea de zi a şedinţei de lucru ordinare, din data de treizeci octombrie, întocmit de către domnul Hidegkuti Dumitru – secretar orăşenesc şi tutungiu
La şedinţa de lucru ordinar, de consiliu orăşenesc, desfăşurată azi, treizeci octombrie a.c. – vinerea, sunt prezenţi cei patru consilieri orăşeneşti, în totalitate.
Domnii Matiaskovski, Benea, Nistor şi Trif stabilesc punctul unu al ordinei de zi: cazul Lutz Korodi şi consecinţele lui. La punctul doi se fixează luarea de decizii şi hotărâri curente. Domnii consilieri orăşeneşti discută problemele pe comisii şi problemele în plen. Domnul consilier orăşenesc Benea, responsabilul comisiei de cultură, artă şi timp solicită introducerea, în regim suplimentar, pe ordinea de zi, a unui punct aparte care să fixeze un mod de lucru meteorologic pentru stabilirea timpului fiecărei luni a următorului an. Domnul consilier orăşenesc Benea afirmă, cităm: „în deplinătatea potenţialului facultativ mental” încheiem citatul, că există o metodă de stabilire, cu maximă rigurozitate, a timpului probabil, pentru lunile iunie, iulie, august, septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie. Se dezbate, în plen, solicitarea domnului consilier orăşenesc Benea. Se votează în unanimitate. Se face o completare pe ordinea de zi, în sensul că punctul doi al acesteia devine punctul trei, iar punctul doi se modifică şi va avea următorul conţinut scris: „Se va regla timpul probabil al ultimelor şase luni ale anului următor, printr-o metodă propusă de către domnul consilier orăşenesc Benea. Discuţii”.
Şedinţa de consiliu orăşenesc începe cu punctul unu al ordinei de zi: „Cazul Lutz Korodi. Consecinţe şi stabilirea datei pentru luarea deciziei finale”. Cere cuvântul domnul consilier orăşenesc Matiaskovski, şeful comisiei de medicină şi infracţiune. Acesta prezintă succint faptele prin care domnul Lutz Korodi, achizitor de păr omenesc, un cetăţean onorabil, fără pată, un om de bază al oraşului, până la această dată a fost împiedicat, de o anumită situaţie de natură personală, să-şi mai facă apariţia la orele de maxim trafic, pe strada Malinovski ori pe bulevardul Regele Ferdinand. Acest lucru, cu absenţa lui, a perturbat bunul mers al celor care erau obişnuiţi să-l vadă la orele fixe şi să-şi regleze ceasurile după orele de apariţie. S-a mai creat şi o situaţiune tensionată, prin lipsa acestui domn de la concertul marelui violonist Francisc Thury. Biletele au fost reţinute de către domnul achizitor de păr omenesc, cu două săptămâni înainte. Absenţa lui fiind considerată, în unanimitate, de către domnii consilieri orăşeneşti, ca nemotivată. Prin acest fel de situaţiune s-au creat nemulţumiri în rândul celor care au beneficiat de binefăcătoarea întâlnire cu cultura. Cei mai nemulţumiţi au fost cei care, având posibilităţi pecuniare pentru a participa la concert, n-au mai găsit locuri şi nu le-au reţinut, pierzând, prin aceasta, mult din prestigiul lor orăşenesc, deoarece la discuţiile purtate după aceea, despre acest eveniment nu şi-au putut manifesta opinia, fiind în necunoştinţă. O altă observaţie care trebuie trecută în acest proces verbal de şedinţă este postura jenantă în care a fost pus Consiliul Orăşenesc, în totalitatea lui, faţă de marele artist care fusese informat că sala de spectacole a Hotelului Coroana urma să fie plină. Cele două scaune, rămase neocupate, sunt o palmă dată pe obrazul consilierilor orăşeneşti şi au fost percepute de către artist ca o sfidare, ca un gest gratuit, comis de către achizitorul de păr omenesc. Urmare acestei neplăceri, membrii consiliului orăşenesc s-au deplasat, din voinţă voluntară, la casa împricinatului, situată în cartierul Pianul de Sus. În această aventură, aceşti domni au trebuit să-şi apere integritatea trupească expusă javrelor sălbatic-lătrătoare care bântuie cartierul Pianul de Jos. Domnii consilieri orăşeneşti au intrat în ograda şi apoi în casa achizitorului. Aerul stătut din cele două încăperi a provocat o stare de slăbire domnului consilier orăşenesc Nistor.
Domnul Lutz Korodi se afla întins pe pat, într-o stare pe care nespecialiştii n-au putut-o califica. S-a făcut strigare, prin intermediul unui localnic, după domnul medic şef al spitalului minier. Acesta s-a prezentat la locul faptei după circa o jumătate de ceas. S-au stabilit faptele şi starea actuală a domnului Lutz Korodi. Domnul doctor Arnold Weber a conferenţiat, două ceasuri, la căpătâiul cetăţeanului. Între timp l-a cercetat pe împricinat pe toate părţile trupului, dezgolindu-i anumite segmente. Pe fizionomia domnului Lutz Korodi n-a apărut nici o grimasă. Era roşu şi nu mirosea.
Din spusele doctorului Weber, membrii Consiliului Orăşenesc n-au înţeles decât că e vorba de o situaţiune neclară. Domnul consilier orăşenesc Matiaskovski încheie prezentarea faptelor. Consilierii orăşeneşti dezbat această chestiune, care este primul punct al ordinei de zi. Decid.
Domnul consilier orăşenesc Benea exprimă în cuvinte hotărârea comună. „În cazul punctului unu al ordinei de zi din şedinţa de lucru ordinară, desfăşurată vineri, 30 octombrie a.c., s-a luat în dezbatere cazul Lutz Korodi, după o temeinică analiză s-a decis: hotărâre unică: în cazul absenţei din oraş şi a motivelor care au determinat-o se acordă un termen de patruzeci de ore în care doctorul Weber Arnold va scrie şi va preda un memoriu în care va stabili, din punct de vedere al specialităţilor medicale, următoarele strategii de acţiune în cazul în speţă. Termen de predare – luni, trei noiembrie când, cu toate actele medicale pe mase unei şedinţe extraordinare, consilierii orăşeneşti vor hotărî metodele şi strategiile de urmat, în planurile celelalte, afară de cel medical”.
Se ia o pauză de zece minute. La solicitarea domnului consilier orăşenesc Nistor, care este chemat în curtea clădirii de către vărul domniei-sale, domnul morar Boeriu Ariton.
Se reia şedinţa.
Domnul consilier orăşenesc Trif solicită plenului schimbarea ordinei de zi, în sensul că punctul trei să devină punctul doi şi punctul doi să devină punctul trei. Se motivează această solicitare din pricină că punctul doi, care se va transforma în punctul trei, necesită discuţii mai ample, deoarece vremea probabilă a ultimelor şase luni ale anului următor este de maximă importanţă cetăţenească. Se supune solicitarea la vot. Se aprobă cu trei voturi pentru – Matiaskovski, Benea, Nistor – şi o abţinere – Trif. Acesta motivează că a propus şi s-a abţinut pentru a nu influenţa pe ceilalţi consilieri orăşeneşti în timpul votului.
Se trece la discutarea fiecărei solicitări din punctul doi al ordinei de zi: decizii şi hotărâri curente.
Domnul consilier orăşenesc Trif dă citire primei solicitări. Printr-o cerere înregistrată corect, în data de şapte iulie a.c., domnul Gregor Neculae roagă consiliul orăşenesc să-i aprobe angajarea în bodega situată în cartierul Pianul de Jos, a două servitoare cu mărgeluţe la gât şi cu părul tăiat „bébé”, care să iubească oamenii beţi. Domnul bodegar motivează această solicitare prin faptul că, astfel, se vor stârpi scandalurile dintre bărbaţii consumatori de băuturi, care se vor intimida când vor simţi privirile mustrătoare ale sexului matern.
Solicitării i se adaugă şi o scrisoare de protest semnată de către doamna Iudita Zsombori – cârciumăreasă pe strada Malinovski, care cataloghează această solicitare ca neserioasă şi se indignează la ideea că un Consiliu Orăşenesc ar putea să încurajeze moravurile uşoare fără să vadă pericolul lor. „Nu-i suficient”, spune doamna Iudita Zsombori, „că ne prefacem a nu vedea ce se întâmplă în mijlocul oraşului, în clădirea întunecoasă unde se deschide şi se închide uşa pe ascuns. Mai avem nevoie şi de cucoane tunse „bébé”, într-un oraş cu o episcopie veche de mai bine de două sute de ani”.
Consilierii orăşeneşti dezbat solicitarea domnului bodegar Gregor.
Hotărârea luată se pune în cuvinte de către domnul consilier orăşenesc Trif: „Se aprobă cererea domnului Gregor întocmai cum a fost formulată, totodată se respinge protestul doamnei Zsombori ca fiind neconcludent şi comiţător de delict de concurenţă şi neloialitate. Se pune în vedere doamnei Zsombori să încerce a se adapta condiţiilor noi ale modernismului şi economiei loial concurenţiale”.
Referitor la solicitările apărute în legătură cu şteampul Mozes, Consiliul Orăşenesc decide: «Se respinge în unanimitate rugarea înaintată pentru cedarea şteampului „Mozes”, pe termen de trei ani, pentru a fi lucrat în parte şi se stabileşte o licitaţiune verbală, la faţa locului, cât mai curând, urmând ca prelucrarea minereurilor, la toate şteampurile, în regimul de parte, să se execute conform unor viitoare condiţiuni pe care le va stabili Consiliul Orăşenesc.»
La solicitarea Consiliului Orăşenesc, Consiliul Orăşenesc aprobă achiziţionarea unui aparat căutător de defecte la apeduct, de la firma Enrico şi Armando Onoratti din Bucureşti”.
Şedinţa continuă cu analizarea solicitării domnului Csernovsky Paul, domiciliat pe strada Malinovski, la numărul 84, care anexează acte doveditoare ale studiului individual şi solicită acordarea unui brevet în meseria de lemnar, pentru o putea exercita pe teritoriul oraşului. Consiliul Orăşenesc, după o minuţioasă analiză a documentelor care i-au fost prezentate, decide: „Se dă dreptul domnului Csernovsky Paul de a exercita, pe teritoriul situat în raza oraşului, conform dispoziţiunii legii optsprezece din a.c., brevetul în meseria de sobar”.
Hotărâre unică: „Se aprobă domnului morar Ariton Boeriu dreptul de trecere prin teritoriul păduros Borcut şi se respinge dreptul de păşune loco, pentru cele douăzeci şi opt de bucăţi oaie care nu au apă necesară la locuinţa lor”.
Decizie unică de interes cetăţenesc: „La slujba duminicală religioasă se va efectua, înainte de amiază, o liturghie pontificală şi după amiază un serviciu de litie, împreunat cu sărutarea sfintei cruci şi stropirea cu apă sfinţită a tuturor participanţilor. Preotul orăşenesc are obligaţia de a împărtăşi tuturor cuvântul Mântuitorului nostru. Acest lucru făcând ca spiritul sfânt, destul de fragil, să crească în putere şi influenţă. În acest sens se aprobă achiziţionarea, din fondurile Consiliului Orăşenesc, a două învelitori pentru altar, patru scaune de lemn umplute, două farfurii de plumb şi un lighean de tinichea, plus şapte stihare albe pentru ministranţi, douăsprezece bucăţi de gulere roşii şi patru gulere negre şi un număr de feloane negre, roşii, verzui, roşu-groase, violet-închise şi roşu-subţiri. De comun acord cu episcopia”.
La solicitarea domnului consilier orăşenesc Benea, Consiliul ia act de apariţia unui numeros lot de radiouri în casele locuitorilor de pe strada Malinovski. Se decide, în unanimitate, ca proprietarii unor astfel de scule să n-aibă dreptul de a deschide ferestrele atunci când ascultă posturile de radio şi când audiază emisiunile. Se argumentează decizia pentru evitarea unor situaţii neplăcute în care ar fi puşi majoritatea cetăţenilor din oraş, în raport cu minoritatea posesorilor de radiouri. Primii ar asculta emisiunile pe furiş, de la ferestrele ultimilor şi acest fapt ar încuraja o propagandă negativă, în care cei fără posibilităţi şi-ar da seama că nu le au şi ar suferi şi s-ar deda la acte necontrolabile.
Domnul consilier orăşenesc Benea solicită a se menţiona, în procesul verbal de şedinţă, că n-a achiziţionat şi nu va achiziţiona vreodată un astfel de aparat.
Consiliul Orăşenesc îşi asumă în totalitate textul de hotărâre în chestiunea radiourilor.
Prin cuvântul domnului consilier orăşenesc Nistor, consilierii orăşeneşti se declară mulţumiţi cu derularea lucrărilor şi apreciază favorabil rezultatele de până acum şi palpabilitatea lor. Se propune o pauză de treizeci de minute, după care să se treacă la discutarea punctului trei al ordinei de zi.
Restul solicitărilor cetăţeneşti se amână pentru următoarea şedinţă ordinară, care va avea loc în vinerea viitoare, începând cu orele nouă dimineaţa.
Consiliul Orăşenesc se reîntoarce la lucrări, în totalitatea lui. După ce au trecut cele treizeci de minute de pauză aprobate, la solicitarea domnului consilier orăşenesc Nistor.
Domnul consilier orăşenesc Matiaskovski cere cuvântul. Este poftit să vorbească. Acesta îi solicită domnului consilier orăşenesc Benea o expunere clară, pentru a se putea lua o decizie în privinţa stabilirii vremii probabile.
Domnul consilier orăşenesc Benea mulţumeşte că i se dă cuvântul în privinţa vremii probabile şi expune următoarele:
„Pe baza observaţiei, pe parcursul unui număr de ani, domnul cercetător Maier Knopf din Breslau a stabilit unele legături care existau înainte de a le stabili domnia-sa, între vremea probabilă a zilelor de unu ianuarie şi unu iulie, doi ianuarie şi doi iulie şi în continuare pentru toate zilele din ianuarie, cu corespondenţă înspre aceleaşi zile ale lunii iulie, de asemenea, aceeaşi procedură s-a aplicat zilelor lunii februarie, care corespund cu aceleaşi zile ale lunii august, cu menţiunea că datei de douăzeci şi opt februarie îi corespund datele de douăzeci şi opt, douăzeci şi nouă, treizeci şi treizeci şi unu august. Demonstraţia se face în continuare pentru grupurile de luni: martie – septembrie, aprilie-octombrie, mai-noiembrie şi iunie-decembrie.
Pornind de la aceste constatări, cercetătorul a stabilit concluzii prin notări şi observaţii ale fiecărei zile din primele şase luni ale anului şi pe baza lor a stabilit vremea probabilă pentru următoarele şase luni ale anului. În felul următor, dacă la unu ianuarie va fi ger şi ninsoare cu nori, va rezulta, imediat, că la unu iulie vremea va fi foarte călduroasă, cu cer perfect senin. Dacă la patru februarie va fi cald şi senin, va rezulta că la patru august vremea probabilă va fi friguroasă şi înnorată. Şi tot aşa pentru fiecare zi şi pentru fiecare lună a anului.
Urmărirea acestor situaţiuni trebuie realizată în teren de către un cetăţean al oraşului, plătit din banii Consiliului Orăşenesc, pentru că va respecta metoda şi va stabili vremea probabilă. În noile termene ştiinţifice, acest om se va numi meteorolog şi va fi întrebat de către toată lumea cum vor arăta zilele probabile ale fiecărui anotimp.”
Consiliul Orăşenesc mulţumeşte domnului consilier orăşenesc Benea pentru profunzimea explicaţiilor. Consideră oportun ca metoda cercetătorului Knopf să se aplice în teritoriul orăşenesc, menţionează că deschiderea spre nou şi ştiinţă a acestui for este totală şi că orice lucru nou, dar solid argumentat, are şanse în această lume a locuitorilor oraşului.
Consiliul Orăşenesc decide înfiinţarea acelui post numit meteorolog, cu atribuţiuni clare şi leafă stabilită. Persoana urmează a se stabili după ce se va lămuri situaţiunea domnului Lutz Korodi.
Consiliul Orăşenesc îl mandatează pe domnul consilier orăşenesc Benea cu punerea în practică a deciziei legate de vremea probabilă.
Domnul consilier orăşenesc Matiaskovski consideră că lucrările şedinţei de lucru ordinare s-au extins nepermis de mult şi cu rezultate foarte bune, drept care o consideră încheiată.
Consiliul Orăşenesc stabileşte următoarea ordine de zi, pentru viitoarea şedinţă de lucru ordinară.
Domnul Hidegkuti Dumitru – tutungiul nu-şi putea mişca degetele de la mâna stângă. Îi înţepenise tocul între inelar şi arătător. Pentru munca benevolă primise cadou, din partea Consiliului Orăşenesc, spaţiul în care îşi deschisese Tutungeria. Secretarul Consiliului Orăşenesc se învăţase să influenţeze, să introducă ori să amâne unele hotărâri şi decizii. Funcţia era istovitoare. Prăvăliaşii de pe Malinovski îl invidiau, îl urau, îl suspectau de mari matrapazlâcuri. Fără aceste atitudini, ale colegilor de breaslă, viaţa domnului Hidegkuti n-ar fi avut nici un farmec.
(Va urma…)
Marian ILEA
Sursa foto – Nicolae Uszkai
Citește și