Share
„Gravimetrul” de Marian Ilea, partea a XVIII-a

„Gravimetrul” de Marian Ilea, partea a XVIII-a

Continuăm publicarea pe DirectMM.ro a romanului-foileton „Gravimetrul” de Marian Ilea. Lectură plăcută vă dorim!

 

XVIII

 

În bucătăria lui Lutz Korodi, aerul rece miro­sea a stătut.

„Aici nu s-a aerisit de o săptămână”, spuse domnul consilier orăşenesc Matiaskovski.

„Bine că nu miroase a altceva”, completă domnul con­silier orăşenesc Nistor.

„Ai vrut să zici hoit”, mai spuse domnul consilier orăşenesc Trif.

„Miroase ori nu miroase, ne vom lămuri din care pricini cetăţeanul Lutz Korodi a ofensat prin absenteism”, spuse şi domnul consilier orăşenesc Benea.

Sâmbătă, douăzeci şi nouă octombrie. Din bucătărie intrai direct în camera somnului. Treceai peste un prag de lemn. Lutz Korodi era întins pe pat.

„De joi şi până acum n-a mai făcut nici o încercare de mişcare”, spuse domnul consilier orăşenesc Matiaskovski.

„Exact în poziţia în care l-am lăsat, exact în poziţia aceea îl găsim”, completă şi domnul consilier orăşenesc Nistor.

„Cum de a reuşit să nu-i tresară faţa timp de douăzeci şi opt de ore? Aceasta e o mare performanţă, pe care ar trebui s-o consemnăm”, spuse şi domnul consilier orăşe­nesc Trif.

„Poate că n-a avut încotro”, mai completă şi domnul consilier orăşenesc Benea.

Lutz Korodi îşi spuse că are neapărat nevoie de două ceasuri de odihnă. După o noapte grea şi plină de aripi de fluturi albi, îşi curăţa mintea de gânduri inutile. Ca aerul după o ploaie de furtună. Se blocase indicatorul gravime­trului. Lutz Korodi folosise toate arcurile de la dormeză. Fără folos. Nu erau oţeloase. Se muiau precum cârpele umede. Nu percutau la impulsuri. Se gândise să-l roage pe domnul recepţioner Rabol să-i caute un arc oţelos. Îi spu­se: „Domnule recepţioner, e imposibil ca, printre atâtea aparaturi câte aveţi în îngrijire, să nu-mi puteţi oferi un arc din sârma cea mai oţeloasă”. „Depinde pentru ce îţi trebuie”, răspunse acela.

„Acest domn, întins pe pat, se află într-o postură care scapă de sub influenţa Consiliului Orăşenesc”, spuse domnul consilier orăşenesc Matiaskovski.

„Nimic din ceea ce mişcă, ori nu mişcă, în oraş, nu scapă de această influenţă”, replică domnul consilier oră­şe­nesc Nistor.

„Acest domn se găseşte într-un pat, dintr-o casă, din oraş. Îmi pare rău, domnule consilier Matiaskovski”, spu­se şi domnul consilier orăşenesc Benea.

„Îmi cer scuze, domnilor consilieri, am greşit”, răs­punse spăşit domnul consilier orăşenesc Matiaskovski.

„Şi nouă ne pare rău, domnule consilier Matiaskovski şi îţi acceptăm ultima luare de poziţie”, spuse domnul consilier orăşenesc Benea, în numele tuturor consilierilor orăşeneşti.

Lutz Korodi fu sucit, învârtit, pipăit, mirosit în buric şi la subsiori. Nimic.

„Rămân în picioare concluziile domnului doctor Weber?” spuse domnul consilier orăşenesc Matiaskovski.

„Nu rămâne în picioare nici o presupunere, până n-avem pe masă raportul medical”, spuse domnul consilier orăşenesc Nistor.

„Doctorul Weber n-a emis nici o concluzie”, com­pletă domnul consilier orăşenesc Trif.

„Ce-i cu dumneata, domnul consilier Matiaskovski? De o jumătate de ceas vorbeşti fără să gândeşti. Te in­fluen­ţează atmosfera aceasta macabră?” completă domnul consilier orăşenesc Benea.

„Ăsta e cuvântul, domnilor consilieri. Macabră”, spu­se domnul consilier orăşenesc Matiaskovski.

„Domnilor consilieri, ne-am adunat aici nu ca să filo­sofăm în faţa necunoscutului, ci să stabilim legalitatea”, spuse domnul consilier orăşenesc Benea. „După ştiinţa noastră, acest domn n-are urmaşi. A trăit de unul singur. N-are cine să-i administreze averea, cât timp îşi păstrează această atitudine nemişcată. S-ar putea ca unii, din Pianul de Jos, să-i calce ograda, pentru completări”, încheie dom­nul consilier orăşenesc Benea.

„Datoria consilierilor orăşeneşti e de a ţine în custo­die toate bunurile acestui domn şi de a le preda benefi­ciarului, când starea lui va fi aptă a le gestiona”, spuse şi domnul consilier orăşenesc Trif.

Domnul consilier orăşenesc Matiaskovski îşi scosese carneţelul de notiţe personale şi concepu actul de custo­die. Din partea Consiliului Orăşenesc îl semnară domnii consilieri orăşeneşti Trif şi Nistor.

Conţinutul actului de custodie

„Noi, consilierii orăşeneşti aflaţi în deplasare, la faţa locului, în gospodăria cetăţeanul Lutz Korodi, de profesie achizitor omenesc, la adresa din cartierul Pianul de Sus, am inventariat şi preluat, pe bază de semnături, toate bunurile menţionate: două dulapuri din lemn de brad, cu furnitură de cireş, aflate în stare slabă; un pat din lemn de brad, cu furnitură de cireş, în stare rea şi nefolosibil; două noptiere de lemn de brad, cu furnitură de cireş, nefolosi­bile, una toaletă de lemn de brad, cu furnitură de cireş, aflată în stare deteriorată; una masă din lemn de brad, cu furnitură de cireş, aflată în stare neutilizabilă; două fotolii din lemn de fag, cu şezut pe arcuri slabe, de culoare roşie şi uzate, nefolosibile; trei dormeze uzate şi cu arcurile scoase sau rupte, una roşie, una albă şi una verde; una masă din nuiele, aflată în stare slabă; un dulap de bucă­tărie cărămiziu, aflat în stare bună şi una masă de bucătă­rie, aflată în stare slabă şi uzată.

Toate acestea se preiau, pe bază de semnătură, de către Consiliul Orăşenesc.

Prezentul act s-a eliberat şi întocmit în două exem­pla­re: unul pentru Consiliul Orăşenesc şi unul pentru folo­sinţa domnului Lutz Korodi. Acesta din urmă nu se sem­nează de către împricinat, din pricina stării acestuia”.

(Va urma…)

Marian ILEA

Sursa foto – Nicolae Uszkai

Citește și

„Gravimetrul” de Marian Ilea, partea a XVII-a


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu