S a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 37 minute în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 2 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 3 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 3 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 14 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 15 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 16 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - 19 ore în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - în urmă
„Gravimetrul” de Marian Ilea, partea a XXI-a
Continuăm publicarea pe DirectMM.ro a romanului-foileton „Gravimetrul” de Marian Ilea. Lectură plăcută vă dorim!
XXI
ARMISTIŢIUL
Într-o atmosferă nepreţuită, cu lumânări şi fum, cu miros de tutun şi sudoare, în numele nostru s-a prezentat la semnarea documentului, domnul ilustrissim camerar, baron şi administrator unic, Gerard Lissabona Întâiul din Medio Monte. Domnia-sa a venit călare, din puţul săpat la Providenţa Divină, care avea forma unui şurub uriaş, pe unde se putea coborî călare. Calul a rămas la intrarea în Hotel. Din cealaltă parte s-a prezentat domnul Lutz Korodi, achizitor de păr omenesc şi traficant de ciorapi de mătase şi fire de vanilie, din Medio Monte. Puţul domnului Gerard Lissabona este şi astăzi o pavăză în faţa duşmăniilor. Spre miezul muntelui, spre galeriile de exploatare, forma de şurub se transformă în spirală.
Domnul Lutz Korodi face vorbire despre apropiata realizare a unui gravimetru la care munceşte de o săptămână. Domnul Gerard Lissabona face vorbire, înspre domnul Lutz Korodi, despre surparea galeriei de mină Marc El, unde au fost îngropaţi optzeci şi unu de lucrători aduşi de la exploatările din Freyburg. Timp de o săptămână, întemniţaţii şi-au mâncat curelele de la pantaloni ca să nu crape de foame.
S-a stabilit că armistiţiul e un act istoric şi trebuie consemnat ca atare. S-a stabilit că armistiţiul să fie un act perfect, sincer, armonios şi prietenesc.
Prin acesta se decretează că vecin al nostru învestit cu titlul de bună vecinătate, domnul Lutz Korodi din Pianul de Sus.
Domnul Gerard Lissabona Întâiul menţionează că această prietenie a fost, este şi va rămâne un act benevol, liber consimţit şi în interesul ambelor tabere.
S-a stabilit şi interesul comun.
Situaţiile de după acest armistiţiu se vor trimite, de către domnul Lutz Korodi, prin curier hotelier ori se vor preda personal.
La încheierea armistiţiului, s-a luat act de voinţa unei părţi şi acordul celeilalte ca să se treacă, la finalul actului, câteva gânduri fără legătură cu substanţa armistiţiului. Drept care, domnul Lutz Korodi a dictat, iar cronicarul acestui eveniment a consemnat:
„Chemarea mea se ridică peste frământările de o clipă. În ansamblu, toţi sntem nişte eroi necunoscuţi. Viaţa e un hazard. Nu cunosc frica. Voi avea întotdeauna ca giulgiu drapelul cu turnul de cetate al oraşului Medio Monte”.
Părţile au semnat, sub privirile specialistului Jean Rabol, acest act. Obligaţiile care decurg din el devin obligatorii.
Domnul Gerard Lissabona Întâiul şi domnul Lutz Korodi au părăsit împreună Hotelul. Au păşit pe strada Malinosvki. S-au despărţit la intersecţia acesteia cu bulevardul Regele Ferdinand.
(Va urma)
Marian ILEA
Sursa foto – Nicolae Uszkai
Citește și