Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 32 minute în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 2 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 2 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 3 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 4 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 4 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 8 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 14 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 16 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - în urmă
„Gravimetrul” de Marian Ilea, partea a XXV-a
Continuăm publicarea pe DirectMM.ro a romanului-foileton „Gravimetrul” de Marian Ilea. Lectură plăcută vă dorim!
XXV
Discursul domnului Lutz Korodi cu prilejul decernării premiului Brenner
Mintea omenească iscodeşte necunoscutul. Apar în fiecare zi noutăţi care ajută minţile noastre să mai facă un pas înspre ceva. Acel ceva nedesluşit. Dacă într-o ţară ca America apare o foaie scrisă care se vinde la prăvălii şi e confecţionată din aluat ca s-o poţi citi şi apoi mânca, dacă ziarul Rozoletto se transformă în batistă, după ce-l citeşti, ori Giornale per Fumatori în foiţă de ţigară, e firesc ca noi, locuitorii din Medio Monte, să propunem ceva deosebit Imperiului, Europei. De aceea m-am dedicat, timp scurt, dar intens, realizării acestui gravimetru care astăzi constituie prilej de întâlnire şi satisfacţiune. A căuta şi a afla cu siguranţă cum e alcătuit pământul, roca şi filoanele, a citi fără să vezi cu ochiul, aceasta a fost mereu ambiţia şi reuşita acelor zile când m-am privit înăuntrul meu, pentru a ieşi la suprafaţă mai bine ştiutor.
Trăim în aceste zile tristeţi, căci preţul muncii noastre e rău socotit la bursele de metale ale străinătăţii. Suntem şi-n vremea alegerii unor conducători care să ne reprezinte şi să ne apere. N-avem a ne lăsa, ca locuitori ai oraşului, pradă stricăciunii unor domni. Fără să-i vedem, citindu-le doar acţiunile, folosind un gravimetru care să le cântărească opera, cred că nu ne vom lăsa stricaţi de cei rău croiţi. A început, dinspre cei care aspiră a deveni consilieri orăşeneşti, ademenirea prin făgăduinţă. Aşa ceva ne scârbeşte şi ne jigneşte simţirea. Această atitudine, care aduce la minunata alegere, se poate transforma în târg, unde care dă mai mult poate să fie ales. Asta nu-i bine. Ar trebui să elaborăm un manual al alegerii. Să-i ascultăm pe toţi, să-i vedem demni, să le descifrăm dorinţele. Aşa era în Medio Monte. Stăpânul e acelaşi. Iar reprezentanţii lui trebuie să nu umble pe căi neiertate. Mulţi vor cheltui în zadar, pentru că noi nu dorim ca să suferim pentru unul care vrea să ajungă în vârf pe căi necinstite.
Cei care vor a ne reprezenta n-au dreptul să ne cumpere sufletele.
De altfel, cetăţeni din Medio Monte, cel care se vinde nu se va putea simţi bine în mijlocul nostru. Avem nădejdea că nu se va întâmpla aşa ceva. Vom şti să ne îngrijim de noi. Vom fi feriţi de astfel de primejdii.
Marian ILEA
Citește și