Share
Grupul „Iza,”oglinda muzicii autentice maramureșene

Grupul „Iza,”oglinda muzicii autentice maramureșene

Grupul „Iza,”oglinda muzicii autentice maramureșene

Grupul „Iza” s-a înființat acum 36 de ani, de către Ioan Pop, la care s-au alăturat Ioachim Făt, Grigore Chira, Anuța Pop, Voichița Tepei și Maria Mihali. Ioan Pop s-a născut în 1956, în Poienile Glodului de pe Valea Izei, într-o familie de ţărani „ unde bunicul după mamă, unchieşul Tomşa Vasile cânta foarte frumos din zongoră şi din gură pe la nunţi.”  Lui Ioan Pop nu i-au trebuit studii muzicale. A cântat după ureche în satul lui natal. Cânta cu dibăcie la zongoră, tilincă, ceteră, braci, dobă, drâmbă dar și cu vocea. După terminarea celor opt clase a început să cânte cu ceterașii satului pe la nunți. Când s-a trezit la Ansamblul Mara nu s-a gândit că poate face din muzică o profesie. A dorit să-și perfecționeze și șlefuiască talentul prin studii. Astfel, frecventează Liceul de Muzică din Baia Mare, iar apoi își continuă studiile la Conservatorul din Cluj Napoca.

De-a lungul anilor, membrii grupului și-au etalat talentul în turnee naționale și internaționale. Premiile n-au întârziat să apară. Discul de aur de la Dijon-Franța a încununat munca și valoarea ansamblului. Grupul nu a urcat pe scenă doar la concerte, au făcut parte și din spectacole de teatru, având colaborări cu Mihai Mănuțiu. Primul lor spectacol a fost „Nunta,” în 1997, după Cartea Genezei, la Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj Napoca. A doua colaborare a fost pentru piesa „Electra,” care s-a jucat la Teatrul „Regina Maria” din Oradea și Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu.

Grupul „Iza” a reaprins flacăra muzicii autentice maramureșene și a promovat muzica din Maramureș în țară și în întreaga lume.

A fost distins cu „Crucea Voievodală Maramureșeană,” cea mai înaltă distincție conferită de Episcopul Maramureșului și Sătmarului „în semn de înaltă apreciere și aleasă prețuire pentru păstrarea și transmiterea la cel mai înalt nivel cultural și artistic a folclorului național autentic și maramureșean de mare valoare, pentru activitatea artistică de o viață, dedicată slujirii valorilor tradiționale ale neamului românesc și credinței ortodoxe strămoșești.”

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu