Share
„Icoana, fereastră în timp”, o expoziție minunată a artiștilor plastici Lavinia Maria Balazsi și Ioan Adrian Sabadîș, la Galeria de Artă U.A.P. Baia Mare

„Icoana, fereastră în timp”, o expoziție minunată a artiștilor plastici Lavinia Maria Balazsi și Ioan Adrian Sabadîș, la Galeria de Artă U.A.P. Baia Mare

Un eveniment de excepție a avut loc marți după-amiază, 9 aprilie, la Galeria de Artă U.A.P. Baia Mare. A fost vernisată expoziția „Icoana, fereastră în timp” a artiștilor plastici Lavinia Maria Balazsi și Ioan Adrian Sabadîș.

Manifestarea a reunit foarte mulți iubitori ai artelor, lucrările de pe simeze fiind cu adevărat deosebite. În deschidere au luat cuvântul dr. Laura Teodora Ghinea și dr. Dorel Topan.

Mesajul transmis de artiști este acela că credința, tradiția, valorile spirituale și artistice sunt foarte importante pentru societatea din ziua de azi și rămân mereu contemporane.

„Vorbim de o expoziție personală în oglindă, Lavinia Balazsi și Adrian Sabadîș, cu această temă a icoanei. Practic o reinterpretare a icoanei, pentru că nu putem vorbi de copii sau de pur și simplu reprezentări, vorbim despre o amprentă a artistului vizavi de această tematică. În primul rând și ca și abordare, ca și patină a timpului, ca un fel de boală a timpului, care se regăsește pe această temă a iconografiei bizantine, neo bizantine. Acest dialog al celor doi artiști îl găsiți pe simezele Galeriei de Artă timp de două săptămâni”, spune dr. Laura Teodora Ghinea.

„O expoziție inedită, o expoziție având ca subiect arta religioasă. Mai mult decât atât, având ca și subiect icoana. Un gest cu o încărcătură simbolică maximă pentru că este între cele două Paște: Paștele catolic și Paștele ortodox. Doi artiști profesioniști, e o încântare să vedem această expoziție”, menționează dr. Dorel Topan.

Lavinia-Maria Balazsi s-a născut în 13 august 1984, în Cehu Silvaniei, Sălaj, iar în prezent locuiește în Baia Mare. Este absolventă a Universității de Nord Baia Mare, Arte plastice și decorative / Pictură, fiind membru titular UAP.

Este profesor al Cercului de pictură pe sticlă la Palatul Copiilor din Baia Mare. Pe lângă activitățile dedicate dezvoltării laturii creative și imaginative ale elevilor, a participat la diferite expoziții colective la Centrul de Artă Contemporană Colonia Pictorilor Baia Mare și Galeria de Artă U.A.P Baia Mare – Asociația Filiala U.A.P Baia Mare.

„Lucrările constituie o împletire a artei decorative tradiționale cu picturalul. Pornind de la motivul icoanei pe sticlă, ele depășesc decorativul redând printr-o notă personală spiritualul ce transcede lumea spirituală. Tehnica picturii icoanei pe stică este stăpânită și rafinată în forme ancestrale.

Se spune că icoana se scrie, nu se pictează. Ea este o mărturie, o formă de relatare, dar în același timp transmite și ceea ce nu se citește, ci ceea ce se simte.

Putem spune că în aceste lucrări, tradiția și modernul stau una lângă alta. Astfel de lucrări avându-și locul atât într-un spațiu spiritual-sacru, cât și în spațiul nostru personal din fiecare zi.

Suportul de lucru este sticla și asta pentru că are ca și avantaj calitatea de transparență și de luminozitate ce o capătă culorile. Lucrările sunt dinamice atât prin cromatica bogată, cât și prin sinuozitatea liniilor, contururilor și formelor, fiind completate de noblețea foiței de aur și de argint”, precizează Lavinia-Maria Balazsi.

Ioan Adrian Sabadîș s-a născut în 8 august 1985, în Sighetu Marmației. Este absolvent al Universității de Nord Baia Mare, Arte vizuale / Pictură; Master, Arte Vizuale. Este și membru titular UAP.

„Discursul plastic pornește de la dorința de a reda prin diferite tehnici și mijloace de expresie plastică, unele fragmente ale spațiului arhaic al Maramureșului Istoric, precum și scene religioase constituite în picturile din bisericile de lemn, ca manifestare ale păstrării tradițiilor și credinței ortodoxe. Demersul urmat constituie o încercare continuă de integrare a elementelor de iconografie în pictura de șevalet.

Lucrările mele sunt rodul unei experiențe vizuale dobândite în urma deplasărilor în diferite localități ale Maramureșului Istoric, care s-au materializat într-o investigație și cercetare metodică cu scopul de a descoperi în profunzile relațiile dintre forme și semnificația lor intrinsecă. Expresivitatea plastică este redată prin mijloace specifice subiectului propus constrate, ritm, acord cromatic, armonie și proporție”, spune Ioan Adrian Sabadîș.

Expoziția „Icoana, fereastră în timp” poate fi vizualizată pe simezele Galeriei de Artă Baia Mare până în 23 aprilie.

L.C.H.

Sursa foto: Științe ale comunicării Baia Mare CUNBM


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu