Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 6 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 8 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 9 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 1 zi în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 1 zi în urmă
În 8 martie: Muzeul Etnografic al Maramureșului găzduiește vernisajul expoziției „Veșminte Bănățene”
Muzeul Etnografic al Maramureșului găzduiește marți, 8 martie, ora 15:00, la vernisajul expoziției „Veșminte Bănățene”. În cadrul acestui eveniment se vor regăsi costume tradiționale din Banatul de câmpie, bijuterii și documente fotoetnografice din Colecția etnografică Marius Matei.
„Aducem în fața publicului iubitor de tradiție o expoziție dedicată femeii, făuritoare de frumos. Deși trăim vremuri tulburi ne dorim, prin această expoziție, să aducem o licărire de bine în ceea ce este tumultul cotidian ca un omagiu dedicat femeii.
Costumele tradiționale din zona Banatului de câmpie ce alcătuiesc Colecția etnografică Marius Matei, au fost expuse în cele mai prestigioase muzee din Romania, iar de data aceasta ajunge, în Maramureș, la Sighetu Marmației. Colecția numără peste 3000 de piese, de la sfârșitul secolului al XIX-lea și până la mijlocul secolului al XX-lea.
Costumele din această colecție dezvăluie frumusețea și pasiunea locului în care multiculturalitatea este o trăsătură specifică. Fire de aur formează figuri decorative complexe, iar mâna iscusită a femeii desăvârșește croiala specifică portului bănățean. Costumul tradițional vorbește despre generații de bănățeni, despre inteligență și inventivitate, despre aplecarea spre eleganță și frumos, despre universal nemuritor al satului românesc bănățean. Toate aceste costume sunt mărturii ale talentului și harului, aceste piese fiind un element reprezentativ al României” – precizează organzatorii.