Câine accidentat pe pârtie; Salvamontiștii maramureșeni au intervenit imediat - 4 ore în urmă
O poveste de 102 ani: Viața mătușii Ioana din Maramureș, prezentată la Trinitas TV - 4 ore în urmă
În luna ianuarie se fac prevestiri cu privire la timpul de peste an - 5 ore în urmă
Ce planete se pot vedea pe cer în aceste zile - 5 ore în urmă
„Stradivarius în Lumina Anului Nou” – concert extraordinar în Baia Mare, susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica - 7 ore în urmă
Cântăreața Sanda Ladoși împlinește 55 de ani - 11 ore în urmă
Studenții nu mai pot cumpăra online bilete de tren, cu reducere de 90% - 12 ore în urmă
Mulți vizitatori la Muzeul Memorial Gheza Vida - 12 ore în urmă
În această perioadă: Preoții merg și sfințesc casele oamenilor prin stropire cu apă sfințită, vestind Botezul lui Hristos - 13 ore în urmă
Voucherele pentru alimente vor fi alimentate odată la 6 luni - 13 ore în urmă
În Baia Mare începe „Ethnologica Film Fest”; Sunteți invitați să vedeți filmele care au intrat în finală
În perioada 18-19 octombrie, în Baia Mare se va desfășura prima ediție a Concursului Național de Film Etnologic de scurtmetraj – „Ethnologica Film Fest”.
Festivalul îşi propune descoperirea şi punerea în valoare a producţiilor de film de scurtmetraj cu tematică etnologică, având ca scop principal cercetarea, promovarea şi valorificarea specificului cultural etnologic naţional.
Evenimentul este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș și Universitatea Tehnică din Cluj – Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare, Facultatea de Litere, Departamentul de Filologie și Studii Culturale.
În 18 octombrie va avea loc deschiderea festivalului la Teatrul Municipal din Baia Mare, urmată de proiecția filmelor intrate în finală. Pe 19 octombrie, va avea loc Gala laureaților şi premierea, în prezenţa participanţilor.
„Festivalul Concurs Național „Ethnologica Film Fest” a luat naștere din dorința de a consolida acest segment al culturii. Sesizând că în județul Maramureș nu a fost organizat niciodata un astfel de eveniment am considerat că este necesar să intervin. Scopul principal al acestui Festival este de a promova și încuraja acest gen de activități și totodată de a completa colecția de filme etnologice pe care Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș o deține. Consider că prin acest demers se vor păstra dovezi palpabile ale culturii tradiționale românești.
Cu toate că este prima ediție, în concurs au fost înscrise filme din toată țară nu doar din județul nostru, dintre care pentru jurizare au fost preselectate 16 filme, cele care au respectat Regulamentul Festivalului, iar în finală vor merge 7 dintre acestea. Jurizarea a fost făcută de către oameni de specialitate din țară: etnologi, cercetători, scenografi și oameni de cultură.
Fiind abia la început, fără o tradiție în spate, pot spune că sunt mulțumit de felul în care au decurs înscrierile, iar filmele pe care le-am primit au fost atât de bune încât jurizarea a fost extrem de dificilă. Îmi doresc ca acest Festival să devină tradiție și trăiesc cu convingerea că fiiecare ediție organizată va aduce plus valoare patrimoniului cultul al Maramureșului și de ce nu al României.
Așa cum am spus și mai sus, filmele înscrise vor rămâne în patrimoniul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș și îmi propun ca în viitor să organizăm seri de proiecție atât cu filmele înscrise în Festival cât și cu cele realizate de instituția noastră și pe care le avem în arhivă.
Vă invităm cu mare drag la Teatrul Municipal Baia Mare în 18 și 19 octombrie. Miercuri, începând cu ora 14 vor fi difuzate cele 7 filme care au intrat în finală și dintre care prin votul publicului va fi ales un câștigător. Joi, începând cu ora 15 va fi lansată Revista Ethnologica nr. 86-87, iar de la ora 16 Gala Laureaților. În final, elevii Școlii Populare de Artă Baia Mare vor susține un moment artistic, muzică tradițională.
Intrarea este liberă!”, informează prof. Lucian-Claudiu Iluț, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș.