Papa Francisc a fost înmormântat astăzi în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma - 7 ore în urmă
Karatiștii din Fărcașa au obținut rezultate frumoase la ediția a XXV-a a Campionatului Interjudețean de Karate Shotokan - 7 ore în urmă
Evenimente importante pe agenda Consiliului Local Baia Mare - 9 ore în urmă
Părintele Irineu Bârle de la Mănăstirea Prislop, cetățean de onoare al comunei Boiu Mare; Este foarte cunoscut și iubit pentru activitatea sa spirituală, socială și culturală - 9 ore în urmă
Îndrăgita artistă Paula Seling, propusă pentru a primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Baia Mare - 9 ore în urmă
Un patriot cu buget de Hollywood - 11 ore în urmă
Suzana și Daciana Vlad, gemenele folclorului maramureșean, invitate în cadrul evenimentului „Glasuri Pascale” - 11 ore în urmă
Cinematograful Borșa va găzdui premiera filmului „Legenda Castelului din Ardud” - 11 ore în urmă
La Teatrul Municipal Baia Mare se joacă spectacolul „reACȚIUNE – o fandacsie muzicală” - 12 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Meditație la Duminica Sfântului Apostol Toma - 12 ore în urmă
„Limba băiuțană” – o provocare pentru lingviști și filologi
La un magazin din Băiuț în fața mea o doamnă o întreabă pe vânzătoare:
-Van tăiței? (Aveți Tăiței?)
-Igen. De care doriți? Karika sau pătrăței ? (Da. De care doriți? Rotunzi sau pătrăței?)
Petrecându-mi o mare parte din copilărie la Băiuț am înțeles dialogul celor două femei amuzându-mă pe de o parte, pe de altă parte realizând că din cauza ,,limbii băiuțene” , mă descurc greu în limba maghiară și nu reușesc să încheg un dialog coerent cu un maghiar care nu cunoaște limba română. Dar vorba aceea ,,mai bine pe jumătate decât deloc”.
,,Limba băiuțană”, deși hulită adesea de unii că ar ,,strica” limbile, are farmecul ei aparte și credem că ar merita mai multă aplecare din partea filologilor și lingviștilor care deși în mod normal veghează la păstrarea identității și corectitudinii fiecărei limbi în parte, ar găsi aici o limbă cu un aer oarecum exotic fiind folosită doar ,,insular”.
În foarte multe localități unde există comunității mixte populația vorbește una precum și cealaltă limbă încercând să pronunțe cât mai corect propozițile în fiecare limbă în parte.
Desigur și băiuțenii, în prezența străinilor se raliază normelor de politețe și vorbesc cât mai corect limba celui venit în vizită.
Dar ,,limba băiuțeană” rămâne pentru locuitorii autohtoni un mijloc de comunicare pe care îl folosesc în dialogurile dintre ei, spre deliciul acelora care înțeleg acest aparent dialect.
Dacă intrăm în profunzimea lucrurilor vom găsi o explicație care va șterge orice urmă de acuzare de ,,stricare” a uneia sau alteia dintre limbi.
Se știe că Băiuțul s-a format în urma colonizării mai multor etnii care au adus cu ei nu doar tehnologie în exploatarea aurului ci și limba, obiceiurile.
De-alungul celor 700 de ani de existență documentară, Băiuțul deși a făcut parte din mai multe administrații, fiind o localitate mică și multietnică totul se amesteca ca și obiceiuri, gastronomie, modă, rezultat al unei Fraternități în cadrul minerilor și care s-a format ca rezultat al muncii grele și periculoase din mină.
Așa a ajuns ca și limba vorbită să fie amestecată încât fiecare să înțeleagă dintr-o propoziție suficient încât să știe sensul ei. Desigur pe lângă limba română și maghiară care domină în construcția unei propoziții din ,,limba băiuțană”, vom întâlni și cuvinte de sorginte germană, slovacă sau poloneză.
Și dacă unii la începutul articolului care au plecat de la premiza că ,,limba băiuțană” ar fi putea fi catalogată ca și o lipsă de respect pentru corectitudinea lingvistică și filologică a vreuneia sau alteia dintre limbi, sper ca explicația de mai sus să inversere percepția asupra ei, transformând-o într-o inedită formă de respect pentru înțelegerea între diferite etnii cu adânci rădăcini în trecutul Băiuțului și care iată este perpetuată și în ziua de astăzi.
Din multitudinea de atracții care le oferă această frumoasă localitate, invităm și lingviștii și filologii să descopere noi comori specifice meseriei lor, în Băiuț – La capătul lumii – locul unui nou început!
Walter ÜBELHART
Foto – profila.hu
Citește și