În Inău se organizează un frumos concert de pricesne - 3 ore în urmă
Conferințele filosofice de la Baia Mare – „o sărbătoare a ideilor și a spiritului” - 6 ore în urmă
Maramureșeni prezenți la șezătoarea „Din lada de zestre a satului”, organizată la Mănăstirea Ortodoxă „Sfânta Elisabeta” din Cluj-Napoca - 10 ore în urmă
Teatrul de vară din Baia Mare a intrat în reabilitare - 10 ore în urmă
CCR respinge contestațiile și validează decizia BEC, legat de candidatura lui Călin Georgescu - 11 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Cum s-a schimbat generația 2010 și de ce sănătatea mintală a tinerilor este în criză? - 11 ore în urmă
A fost inaugurată camera salină din cadrul Spitalului Orășenesc Târgu Lăpuș - 15 ore în urmă
În februarie: Record de vizitatori la Muzeul de Mineralogie; Expoziția „Ultimii dinozauri din Transilvania” a fost atracția principală - 15 ore în urmă
Marcel Mureșan, mesaj pentru artistul Ioan Marchiș cu ocazia aniversării - 15 ore în urmă
Îndrăgita artistă Angela Buciu, noul cetățean de onoare al județului Maramureș - 16 ore în urmă
Maramureșeni prezenți la Târgul „Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica utilitară” din Sibiu
În perioada 28 – 31 iulie, la Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA din Sibiu s-a desfășurat Târgul „Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica utilitară”, ediția a X-a.
Au fost invitați atât specialiști în ceramică (etnografi, etnologi, arheologi, muzeografi, restauratori și conservatori), cât și meșteri olari. Tema din acest an a fost „Ceramica utilitară”. Evenimentul a fost deschis cu o conferință internațională dedicată ceramicii utilitare, cu traducere simultană în limbile română și maghiară. Următoarele zile au fost dedicate meșterilor olari care au confecționat vase ceramice și au gătit la vatră deschisă sau în cuptor o rețetă specifică zonei din care provin.
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare a fost reprezentat de dr. Marius Ardeleanu, care a demonstrat cum se modela ceramica dacică lucrată cu mâna. Având ca model un vas de gătit descoperit în timpul cercetărilor arheologice desfășurate la Bozânta Mică, punctul Grind, arheologul din Baia Mare a gătit o mâncare pe bază de linte, servită cu frigărui din carne de porc și pui și asezonată cu un sos pe bază de must.
Evenimentul a fost gândit a fi un “altfel” de târg al olarilor, dezvoltând un concept inovator de derulare a unui târg cu ateliere experimentale, expoziții și a unei conferințe, cu implementarea segmentelor de olărit, de gătit și a unei tematici prestabilite, ceramica utilitară. S-a urmărit astfel promovarea multiculturalității transilvănene peste hotare și posibilitatea revitalizării meșteșugului producerii ceramicii.