Share
Marian Ilea și Petru Dunca: Cetățeni de onoare ai Băii Mari și personalități emblematice ale culturii maramureșene în cadrul celebrării „Zilei Scriitorului”

Marian Ilea și Petru Dunca: Cetățeni de onoare ai Băii Mari și personalități emblematice ale culturii maramureșene în cadrul celebrării „Zilei Scriitorului”

Cultura, în numeroasele ei forme, se spune că reprezintă puntea care ne conectează cu trecutul, ne înțelege prezentul și ne ghidează spre viitor, conform avocatului de origine indiană Mahatma Gandhi. Pe de altă parte, potențialul creator al unei persoane este ceea ce denumim astăzi un ocean nesfârșit care așteaptă să fie explorat și exprimat. Elementele de cultură și creativitate sunt aspecte esențiale ale individualității umane și pot fi onorate prin acordarea unor semne de apreciere.

Același lucru s-a întâmplat ieri, 13 octombrie, unde în sala Centrului Millennium I, municipiul Baia Mare și-a desemnat „cetățenii de onoare” cu ocazia „Zilei Scriitorului”, sub atenta prezență a societății culturale: cadre didactice, oameni de cultură, scriitori și jurnaliști. Grandiosul titlu a fost acordat anul acesta, celor două dintre personalitățile reprezentative ale culturii maramureșene: Marian Ilea, jurnalist, dramaturg, editorialist și prozator, respectiv Petru Dunca, profesor universitar la Facultatea de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare.

Evenimentul a debutat printr-un discurs al primarului Cătălin Cherecheș, urmat de acordarea propriu – zisă a distincțiilor:

„Aniversăm în fiecare an cu foarte mult respect față de cei care ne aduc lumină în suflet prin inspirația și talentul pe care îl așază prin cuvinte în sufletul nostru. Și astăzi aniversăm împreună <<Ziua Scriitorului>>, dar cu această ocazie am onoarea în urma hotărârilor adoptate de către Consiliul Local al municipiului Baia Mare, să însemnăm această zi specială cu două momente simbolice, de suflet, de acordare a titlurilor de <<Cetățean de onoare>> pentru două personalități remarcabile ale comunității noastre, ale județului Maramureș”. ­

Prof. univ. dr. Petru Dunca, datorită aportului considerabil din cadrul învățământului universitar, dar și numeroaselor contribuții în diferite domenii de activitate înregistrate pe o perioadă de mai bine de 40 de ani, este recunoscut pe lângă titlul de „cetățean de onoare”, și un „creator de echilibru”:

„Aveți darul de a fi un creator de echilibru, un creator care-i face pe oameni să militeze, să se concentreze pentru și pe idei și construcții relevante. Pe lângă acest aspect, îi aduceți pe oameni într-o zonă de pace și iubire, și nu numai prin influența în mediul cultural și academic, ci și prin extensia pe care ați avut-o în mediul social, administrativ și politic. Aveți darul de a fi un făcător de pace” – subliniază Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

„Am rămas profund impresionat de această analiză extrem de profundă. Înseamnă foarte mult pentru sufletul meu, pentru ceea ce am făcut până acum” – Petru Dunca

Talentul scriitoricesc, precum și contribuțiile semnificative în domeniul jurnalismului și dramaturgiei, sunt calitățile pentru care scriitorul maramureșean Marian Ilea este onorat cu titlul de „Cetățean de onoare” al municipiului Baia Mare, dar care-l plasează și sub egida prestigiosului renume de ”Scriitorul Anului”. Marian Ilea, inițiatorul bine-cunoscutului ciclu „Medio – Monte” reprezintă, după cum bine subliniază primarul Cătălin Cherecheș, atât „vectorul la care s-a raportat orice sferă a universului băimărean și maramureșean”, cât și „născătorul de estetic de la cel mai înalt nivel din perspectivă culturală și scriitoricească”. Dincolo de minuțiozitatea cu care scriitorul Marian Ilea așterne slovele atât pe hârtie cât și în sufletele cititorilor, calitatea umană și spiritul de pedagog sunt mesagerele unor învățături calitative pe care le-a transmis de-a lungul timpului învățăceilor săi care au trecut pragul bodegii – locul cu rol formativ al individului, unde inspirația și profesionalismul prind rădăcini:

„A fost și este un om care are o mare principală calitate, aceea de a fi prieten, de a fi generos, de a avea gândul cel bun și sfatul cel bun și de ajuta, a face bine.  A fost inițiatorul impulsului pentru a consolida mediul artistic și cultural în Baia Mare” – menționează primarul.

„Îmi face deosebită plăcere să ofer ceea ce scriu comunității băimărene sau băisprene. Pro bono, asta facem noi scriitorii” – Marian Ilea

„Despre moncher Marian Ilea, îmi aduc aminte vremurile când mama îmi povestea despre realizările dânsului în materie de publicistică în special. De la domnul Marian Ilea am învățat în momentul în care mi-am dorit să intru în această echipă a tinerilor oameni politici, în administrație, ABC-ul politicii și îmi aduc aminte cu plăcere de lecțiile de la bodegă pe care le-am primit la vremea respectivă. De la profesorul Petru Dunca am învățat ABC-ul cunoașterii, am învățat ce înseamnă școala, am învățat ce înseamnă implicarea, dăruirea și spiritul civic. Am aflat ce înseamnă filosofia, știința și comunicarea. Sunteți două personalități emblematice pentru Maramureș, Baia Mare, Ieud, sunteți un binom cu care Ieudul se mândrește și cu care ne vom mândri și noi de acum înainte”. – subliniază Doru Dăncuș.

Aspecte relevante pentru activitatea tumultoasă ale ambelor personalități precizează și artistul plastic dr. Tiberiu Alexa în cadrul discursului său:

„Îndrăznesc să sper că deopotrivă Marian Ilea și Petru Dunca au în fibra lor identitară respectul pentru națiune, pentru popor, iar în ceea ce-l privește pe Marian Ilea, citesc în rânduri și printre rândurile sale, că din mitologia acelui <<Medio – Monte>> pe care l-a inventat și în care sigur calchiază realități culturale trecute ale Băii-Sprii, îl citesc și îl identific ca pe un autentic iubitor și făcător de cultură românească, de popor român. Cred că este un lucru esențial faptul că, de astăzi, cetățeni de onoare ai Băii Mari pe care comunitatea îi onorează, sunt din Baia Mare, sunt din Maramureș, există în Baia Mare, există în Maramureș. Mă declar fericit că municipalitatea a găsit de cuviință să extindă până la un moment dat în actualitatea strictă patrimoniala listă a personalităților vii pe care să le onoreze încă din timpul vieții lor. Îmi place să cred că va fi un nou început.”

În ultima parte a evenimentului, după discursul bibliografului și istoricului literar, Săluc Horvat, organizatorul evenimentului „Ziua Scriitorului” de peste 11 ani, a urmat un alt moment al premierii creației și excelenței, de această dată pentru categoria: „Scriitorul Tânăr” – Flavia Foltoș și „Pentru întreaga carieră” – Alexandru Buican.

Sărbătoarea culturală „Ziua Scriitorului” nu se limitează doar la celebrarea autorilor și literaturii, ci și la recunoașterea înaltelor realizări din lumea culturii și literaturii prin acordarea de distincții către personalități ale căror capodopere, incontestabil, contribuie la îmbogățirea patrimoniului cultural.

Alexandru CHIRA

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu