152 de ani de la nașterea lui IULIU MANIU - 5 ore în urmă
Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - 6 ore în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - 7 ore în urmă
Turiști fericiți după o plimbare cu sania, trasă de iapa Karina - 7 ore în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Scărișoara Nouă - 7 ore în urmă
Aducere aminte: Cu Lenuș la săniuș pe derdeluș - 7 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Două întâmplări din vremea când trebuia să devenim “oamenii noi” ai comunismului - 7 ore în urmă
SMURD Maramureș împlinește 15 ani - 8 ore în urmă
Marcel Mureșan, dialog cu Ioan Marchiș (II) - 8 ore în urmă
De la 1 ianuarie crește indemnizația ajutorului de înmormântare - 9 ore în urmă
“Mărţişor Cultural Românesc” la Chitighaz (GALERIE FOTO)
Luni, 2 martie, la Casa de Cultură a comunei Chitighaz (Ungaria), Consulatul General al României la Gyula a organizat manifestarea „Mărțișor cultural românesc la Chitighaz”, dedicată sosirii primăverii, dar și promovării culturii, valorilor, tradițiilor și identității naționale românești în cadrul comunităţii istorice româneşti din Ungaria.
Manifestarea a fost organizată sub patronajul consulului general român de la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, cu sprijinul sprijinul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Facultatea de Litere, respectiv Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureş, a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, al Primăriei, Autoguvernării Românești, a Școlii Generale și Grădiniței din Chitighaz, localitate cu veche tradiție românească.
Evenimentul s-a bucurat de prezența a aproximativ 300 de persoane, între care s-au numărat multe oficialități. Din România au participat Alina Pădurean – decan la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Monica Mare – directorul Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureş, Delia Suiogan şi Natalia Lazar – reprezentante ale Centrului Universitar Nord din Baia Mare, Ligia Mirişan – directorul Bibliotecii Judeţene Bihor ș.a.
După cuvintele de salut a urmat expunerea „Mărțișorul – reper identitar și element de patrimoniu cultural imaterial”, oferită de prof. Natalia Lazăr şi vernisarea unei expoziţii etnografice, reprezentativă pentru Maramureşul istoric.
Evenimentul cultural a cuprins şi un program oferit de localnicii din Chitighaz: poezii şi cântece susținute de elevii Şcolii din localitate, dansuri populare locale interpretate de Ansamblul „Kalaris” şi cântece româneşti intrepretate de artistul local Gheorghe Gros, mentor al Ansamblului „Doina Bihorului”. Totodată, ansamblul studenţesc „Nord” din Baia Mare a prezentat cântece şi dansuri româneşti specifice Maramureşului.
La final, cei prezenţi au fost invitaţi la o recepţie comună, iar toate doamnele prezente au primit mărţişoare tradiţionale.