Share
„Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare

„Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare

Miercuri, 15 ianuarie, la Fondul Documentar al Academiei Române, cu ocazia aniversării a 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu și a Zilei Culturii Naționale, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare a organizat manifestarea „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”.

În calitate de moderator al întâlnirii, dr. Teodor Ardelean a adresat cuvântul de bun venit, mărturisind: „Evenimentul de azi a izvorât dintr-o poruncă nescrisă, dar însușită, de a avea grijă de marile sărbători ale spiritului românesc, azi fiind oficial Ziua Culturii române, 15 ianuarie – ziua de naștere a lui Mihai Eminescu.

Mă bucur că această zi este sărbătorită cum se cuvine, în țară și în comunitățile de români din diaspora, fapt pentru care devine aproape imposibil să urmărești toate activitățile. Pe specificul nostru instituțional, ne-am gândit să ne întâlnim aici, la Fondul Documentar al Academiei Române, sala care a fost inaugurată în 2016 în prezența președintelui Academiei Române, Ionel Valentin Vlad și să ne adunăm în jurul unei idei pe care am gândit-o în această manieră, în sensul aprecierii Binelui, Adevărului și Frumosului de sorginte eminesciană, alături de profesorul Săluc Horvat, eminescolog și voluntar al bibliotecii noastre și conf. univ. dr. Florian Roatiș, cercetător”.

Prof. Săluc Horvat a răspuns cu bucurie invitației considerând că manifestarea de azi poate fi percepută ca un îndemn pentru tineri de a se apropia de Eminescu.

„Marea parte a cercetărilor eminesciene au în vedere biografia poetului și opera sa literară. Nu lipsesc lucrările care pun în evidență vastul domeniu de preocupări ale marelui poet, între care și cea a îmbogățirii și perfecționării limbii române literare și interesul acestuia pentru crearea unui limbaj poetic apt să ridice lirica românească la nivelul marilor culturi europene”.

Conf. univ. dr. Florian Roatiș a făcut referire la titlul întâlnirii, „Eminescu și vocația enciclopedismului”, făcând trimitere la marile personalități cu spirit enciclopedic din Evul mediu european și mai apoi la cele din cultura română, printre care Dimitrie Cantemir, Ion Heliade Rădulescu, Bogdan Petriceicu Hașdeu, Nicolae Iorga, Lucian Blaga, George Enescu.

„Această vocație a enciclopedismului este o emblemă a creativității naționale”. Apoi, profesorul Roatiș a făcut o incursiune în biografia lui Eminescu, urmărind etapele devenirii acestuia, de la perioada studenției vieneze și berlineze, la afirmarea profesională: director de bibliotecă, revizor școlar, redactor la „Timpul”.

La finalul intervenției, acesta a prezentat istoricul studierii manuscriselor eminesciene, a celor 44 de caiete Eminescu, donate de Titu Maiorescu Academiei Române.

A mai luat cuvântul profesorul de biologie Radu Călăuz, care a elogiat în câteva cuvinte personalitatea marelui poet, informează cei de la Bibliotecă.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu