Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 oră în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - 3 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 3 ore în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - 4 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - 5 ore în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - 5 ore în urmă
Apel umanitar: O familie din Săcălășeni are nevoie de sprijin după ce locuința i-a fost grav afectată de un incendiu - 10 ore în urmă
Echipa de robotică a liceului „George Barițiu” Baia Mare, pe podium la prima etapă din cadrul competiției First Tech Challenge Romania - 13 ore în urmă
Opt ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Iustin ca Episcop al Maramureșului și Sătmarului - 13 ore în urmă
La Sighetu Marmației debutează Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” - 14 ore în urmă
Mișcarea teatrală de la Băiuț – scena de La capătul lumii
„Lumea întreagă este o scenă și toți oamenii sunt niște actori”, spunea cândva celebrul actor William Shakespeare.
Teatrul alături de celelalte arte ale spectacolului are rolul de a prezenta sub forma unei piese puse în scenă subiecte comice sau tragice din viața omului scoțându-l pentru câteva momente din realitatea cotidiană și ajungând la ceea ce spunea cândva actrița britanică Vanessa Redgrave – „Teatrul și poezia sunt cele care i-au ajutat pe oameni să trăiască și să continue”.
Istoria teatrului se pierde undeva în Antichitate, deși unii o atestă ca fiind creată de greci în secolul V î. Hr și s-ar fi născut din serbările organizate în cinstea zeului Dionis, zeul viței-de-vie, al vinului și al veseliei.
Apariția teatrului modern în Evul Mediu diversifică genurile și amplasează scenele în cădiri edificate unde și arhitectura juca un rol important.
Astfel teatrul modern devine un spectacol urban fiind specific marilor orașe unde apar și școli de teatru pentru pregătirea viitorilor actori.
Dar teatrul ca formă de manifestare specifică omului se păstrează pretutindeni. Teatrul popular este prezent în zonele rurale din Maramureș și în ziua de astăzi sub denumirea de Viflaim și este un obicei creștin care abordează tema nașterii Domnului Iisus. Personajele sunt Iosif, Maria, Irod (regele biblic Herodes), vestitorul, hangiul, îngerul, doi păstori, cei trei crai de la răsărit, doi ostași, moartea, dracul, moșul și străjerul.
Echipa de teatru a tinerilor din Băiuț – Sursă foto Kacsó Margit
La școala profesională de muzică din Băiuț unde se studia muzică instrumentală și corală a apărut prin anii ’60-’70 ai secolului XX și o secție de teatru modern, fapt mai neobișnuit pentru o zonă rurală deși cum aminteam într-un articol anterior Băiuțul avusese cândva statut de oraș.
Secția de teatru era condusă de către profesorul Kollo Bela care era și directorul școlii din localitate. Scenegraful teatrului din Băiuț era neobositul artist Boricz Bela, o personalitate a culturii băiuțene.
Trupa de teatru modern din Băiuț – Sursă foto Kacsó Margit
Piesele de teatru erau jucate atât de elevii școlii din localitate, cât și de adulții care prinseră pasiunea pentru această artă.
Teatrul reușise să adune și o recuzită pentru diferite scene. Reprezentațile echipei de teatru modern erau foarte apreciate în toată regiunea.
Pe lângă secția de teatru modern funcționa și o secție de revistă un fel de „Brigada artistică” unde coregraf era tot domnul Boricz, un multitalent în tot ce însemna artă.
„Brigada artistică” din Băiuț – sursă foto Kacsó Margit
Clădirea fostei școli de muzică și teatru mai păstrează simbolul harfei, iar viața muzicală și artistică se păstrează și în ziua de astăzi prin diferite Festivaluri de muzică organizate în comună, teatrul muzical Maskura, toate fiind semnele unei frumoase continuități.
Vechea școală profesională de muzică și arte din Băiuț
Mulțumim pentru prețioasele informații doamnei Kacsó Margit.
Băiuț – La capătul lumii – Locul unui nou început!
Walter Übelhart
Citește și