Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 44 minute în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 1 oră în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 2 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 2 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 16 ore în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - 17 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 18 ore în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - 19 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - 19 ore în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - în urmă
Moda la Băiuț – pălăriile și șepcile Ceston (II)
Pălăriile au constituit întotdeauna pe lângă funcția de protecție a capului împotriva precipitaților atmosferice și o formă a eleganței vestimentare sau chiar ca și o formă de exprimare a ierarhiei sociale.
Asortarea pălăriei la un costum sau în cazul femeilor la o rochie este o adevărată artă care necesită un pic de cunoștiință în domeniu sau cel puțin un simț al esteticului.
Pălării și șepci Ceston purtate de băiuțeni – Sursă foto Zavalski Ildiko
Dacă la costumele bărbătești merg pălăriile clasice cu boruri, în cazul vestimentației ,,casual” sau mai pe românește ,,lejer” apăruse prin anii 50 moda șepcilor ,,Ceston”.
Cunoscute mai ales din filmele americane, șepcile Ceston erau percepute ca un simbol al libertății sau al unui spirit liber.
Băiuțeni cu șepci Ceston în fața braseriei Boricz – Sursă foto Zavalski Ildiko
Șepcile Ceston au fost adoptate repede în moda europeană, multe croitorii sau chiar fabrici trecând la producția lor în serie.
La Băiuț unde se găsește un adevărat pol al precipitaților din țară, la care se adaugă celebrele veri reci de aici cunoscute ca ,,verile dintr-o zi de joi”, purtarea șepcilor și a pălăriilor era nu doar o modă, ci și o necesitate.
Adăugând și spiritul liber care domnește la Băiuț putem spune că șepcile Ceston și-au găsit o piață formidabilă aici.
Nu exista familie să nu aibă în garderobă a astfel de șapcă purtată în timpul liber.
Șepcile Ceston sunt și astăzi la modă în Băiuț, băiuțenii cu simțul umorului numindu-le și ,,șapcă de comunist”, după ce inclusiv Nicolae Ceaușescu se afișa adesea cu o astfel de șapcă.
Ca orice articol vestimentar și șepcile Ceston au luat forme mai moderne și mai ușor de croit fiind tot mai populare în toată lumea.
Șapcă tip Ceston modernă – Sursă foto Ice Stork
Dacă pălăria clasică cu boruri impune un oarecare respect, purtarea unei șepci Ceston la Băiuț vă poate aduce la fel de multă admirație și respect din partea localnicilor.
Băiuț – La capătul lumii – Locul unui nou început!
Walter Übelhart
Citește și