Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 10 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 11 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 11 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 12 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 12 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 15 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 17 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 17 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 17 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 17 ore în urmă
Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» anunţă deschiderea expoziției temporare „Culori băimărene”
Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» anunţă deschiderea expoziției temporare „Culori băimărene”, curatori Robert Strebeli și dr. Dorel Topan.
Expoziția de pictură și grafică poate fi vizitată în perioada septembrie-octombrie 2021, în sala de expoziții temporare. Muzeul funcționează conform programului normal de vizitare: de miercuri până duminică, între orele 10,00 – 17,00. Accesul vizitatorilor se face până la ora 16,30.
Determinată de caracteristicile naturale locale, de peisajul spectaculos al orașului Baia Mare, care, în epocă, spre deosebire de era contemporană era un loc nepoluat, având nealterate aerul, apele Săsarului, depresiunea Băii Mari dezvăluindu-și splendoarea reliefului natural a fost o atracție pentru artiști. Casele și celelalte clădiri erau acompaniate de relieful care determina orizontul să urce în jumătatea de sus a tablourilor. Piețe și biserici bine-cunoscute, străduțe cochete și grădini, compun repertoriul unei picturi care va fi determinată în mod caracteristic de apetitul pentru culoare al artiștilor.
Motivele picturale odată existente, au venit în întâmpinarea artiștilor majoritar formați în școlile nord europene dar și pariziene, astfel încât formulelor de inspirație impresionistă sau postimpresionistă li s-au adăugat influențe ale avangardei. Realismul picturii băimărene decurge din legătura artiștilor cu realitatea, imaginarul având o pondere diminuată în raport cu prelucrarea realității naturale. Avangarda, de care artiștii care au lucrat la Baia Mare nu erau străini, a adăugat și îmbogățit limbajul dar și viziunea cu formule cromatice de inspirație fovistă dar și pointilistă încă dinaintea Primului Război Mondial.
Dramatismul exprimat prin culoare al expresionismului își face puternic simțită prezența în perioada interbelică. În comparație cu Balcic, unde lumina este factorul determinant, contrastele cromatice pronunțate caracterizează pictura de la Baia Mare. Avangarda a determinat decisiv atitudinea cromatică a artei de la Baia Mare cu repercusiuni până în perioada contemporană, transmit repezentanții instituției de cultură.