„Dar de suflet pentru mama”: În Târgu Lăpuș se organizează un concurs special cu prilejul zilei de 8 Martie - 10 ore în urmă
„Iubește Moroșenește”: Artiști de renume vor aduce voia bună la evenimentul devenit deja tradiție - 11 ore în urmă
Teatrul Municipal Baia Mare anunță premiera spectacolului „Gregor” pe 15 februarie - 15 ore în urmă
Noi percheziții în cazul campaniei lui Călin Georgescu - 15 ore în urmă
Vitrina de carte a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”: În memoriam Dr. Ilie Gherheș (1 ianuarie 1962 – 11 februarie 2025) - 15 ore în urmă
Artista Gabriela Ardusătan împlinește azi o frumoasă vârstă - 16 ore în urmă
În Sighetu Marmației va avea loc un simpozion omagial în memoria poetului Grigore Vieru - 16 ore în urmă
Copiii români din Lyon sunt invitați la un atelier de lectură; Poveștile vor fi citite de vişeuanca Anuţa Pop - 16 ore în urmă
Muzeul Satului Maramureșan din Sighet, printre cele mai apreciate muzee din România - 16 ore în urmă
12 februarie: Lună plină – Luna Zăpezii - 16 ore în urmă
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș participă la realizarea expoziției „Dacia. Ultima frontieră a romanității”
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș se numără printre cele 45 de muzee din România şi Republica Moldova care participă la proiectul inițiat și coordonat de Muzeul Naţional de Istorie a României pentru realizarea expoziției „Dacia. Ultima frontieră a romanității”.
Cea mai mare expoziţie sintetică organizată în ultimii 25 de ani și dedicată civilizaţiei geţilor şi dacilor, civilizației romane, dar şi primilor migratori în acest spaţiu a fost organizată la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada octombrie 2022 – iulie 2023.
Expoziția va fi itinerată în octombrie 2023 la Museo Nazionale Romano din Roma, Italia.
Are la bază conceptul expoziţional materializat în proiectul „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, realizat în anul 2021 la prestigiosul Muzeu Naţional de Arheologie din Madrid, Spania.
Cămașa de zale din sârmă de fier, o pereche de cnemide de bronz, un vârf de lance din fier și două aplice de centură (fac parte din inventarul mormântului unei căpetenii celtice, descoperit la Ciumești, jud. Satu Mare, fiind datate în epoca La Tène, sec. IV-III î.Chr.) sunt bunurile culturale mobile din patrimoniul Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș care au participat la proiectele expoziționale menționate: la Madrid (septembrie 2021-martie 2022) și la București (octombrie 2022-iulie 2023). Din octombrie 2023 până în februarie 2024 bunurile vor putea fi văzute în expoziția care va fi deschisă la Museo Nazionale Romano din Roma.
Catalogul expoziției „Dacia. Ultima frontieră a romanității” (în limbile română și engleză)” apărut în condiții grafice excepționale poate fi consultat la sala de lectură a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, informează Monica Ghiman, conservator.