Share
Nicolae Vaum (Foto Haber) – fotograful care imortaliza clipele din Băiuț

Nicolae Vaum (Foto Haber) – fotograful care imortaliza clipele din Băiuț

Nicolae Vaum (Foto Haber) – sursă foto Nicolae Vaum jr.

Se spune despre fotografie că oprește clipele pentru eternitate.

Fotografia a fascinat oamenii încă de la începuturile apariției ei.

Imortalizarea momentelor importante din viață se făcea în trecut prin intermediului pictorilor, mai apoi cu ajutorul fotografiei și mai târziu cu ajutorul filmului.

Apariția tehnicii digitale permite astăzi oricărei persoane să utilizeze aparatele foto, iar rețele sociale se bazează acum cel mai mult pe imagini, tinerii fiind aproaope dependenți de ele.

Există multe citate despre fotografie una dintre cele mai frumoase fiind ,,O fotografie face cât o mie de cuvinte”.

Se mai spune, de asemenea, că nu este suficient aparatul, ci contează și omul din spatele lui.

În Băiuț a existat un fotograf pasionat cunoscut și foarte apreciat de comunitate. Nicolae Vaum (1938-2006) cunoscut de localnici ca Miki bácsi a fost un personaj care și acum este evocat în aproape fiecare casă.

Majoritatea pozelor pe care le găsim în albumele băiuțenilor poartă marca ,,Foto Haber”.

Talentul și pasiunea lui i-a adus porecla de ,,Foto Haber” după numele unui celebru film maghiar. Cel care i-a dat această poreclă fiind chiar șeful lui, ing. Liviu Pop de la Mina Băiuț.

Nu era eveniment în Baiuț organizat de către mina din localitate sau chiar privat ca să nu fie chemat să facă fotografii.

Pasiunea pentru imagine a făcut să facă trecerea de la fotografie la filmul în mișcare. A realizat filme documentare legate de viața minerilor din Băiuț, iar după mutarea lui la Baia Mare a fost solicitat să realizeze filme de scurt sau lung metraj cu ocazia diferitelor delegații venite în cadrul Centralei Minelor din Baia Mare.

Am avut bucuria să o cunosc și pe soția dânsului care cu multă emoție mi-a relatat de pasiunea de-o viață pentru aparatele de fotografiat ale soțului ei.

Soluțiile de developare erau procurate din fosta URSS, iar traducerea prospectelor era o adevărată provocare pentru vremea respectivă.

Casa lor devenise un adevărat laborator foto. Chiar și după mutarea familiei la Baia Mare, cei din Băiuț îl invitau pe ,,Foto Haber” pentru evenimentele din localitate.

,,Foto Haber” era nu doar un simplu fotograf, ci un un veritabil om de cultură.

                 Piesă de teatru regizată de Nicolae Vaum (Foto Haber)

Împreună cu fostul director al școlii din localitate s-a implicat în mișcarea teatrală din Băiuț, punând în scenă câteva piese celebre. El însuși a preluat rolul de actor jucând în câteva piese pe care le-a și regizat.

Piesele de teatru erau majoritatea regizate după piesele celebrului dramaturg Italian Luigi Pirandello, laureat al Premiului Nobel.

Nicolae Vaum, Miki bácsi împreună cu omul de cultură armean Bela Boricz au pus în scenă majoritatea pieselor Luigi Pirandello. Succesul pieselor de teatru jucate de actorii amatori din Băiuț a depășit granițele țării.

                             Dramaturgul Italian Luigi Pirandello

Foto Haber a scris nu doar piese de teatru, ci și poezie. De asemenea, a avut și o ureche muzicală de excepție fiind trompetist în fanfare locală din Băiuț.

Pasiunea pentru scris și cultură a transmis-o și celor doi copii, Greta-Cecilia și Nicolae Jr. (Mikice). Am simțiti acest lucru după discuția avută cu cei doi. O aducație aleasă și o cultură care o simți de la primele propozițiii.

,,Foto Haber” rămâne un personaj de marcă în istoria Băiuțului, iar fotografile și filmele lui vor rămâne o piedică în calea uitării.

Băiuț – La capătul lumii – Locul unui nou început!

 

Walter Übelhart

 

 

Citește și

De la Băiuț la Osaka – pe drumul destinului și al artei lemnului cu sculptorul Mircea Roman

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu