Share
Nunțile în albastru și roz de la Băiuț

Nunțile în albastru și roz de la Băiuț

Domnișoare de onoare la nuntă în Băiuț – Sursă foto Zavalski Ildiko

Se spune că nunta este unul din ce mai importante evenimente din viața omului.

Fiecare comunitate are obiceiurile și tradițile specifice care o fac să se individualizeze de celelalte.

La Băiuț, într-o comunitate multietnică, obiceiurile autohtone s-au îmbinat cu cele aduse prin colonizări succesive aici pentru a impulsiona industria mineritului.

O particularitate întâlnită în Băiuț sunt nunțile în ,,albastru și roz”, culori pe care le îmbrăcau atât nașii, cât și domnișorii și domnișoarele de onoare.

Pregătirile de nuntă erau un eveniment în sine. Croitoresele lucrau de zor la croirea și coaserea hainelor pentru nuntă.

În limbajul local domnișoarele de onoare erau numite și ,,Druște” sau ,, Koszorúslányok” în limba maghiară.

Domnișori de onoare – nuntă Băiuț  Sursă foto Zavalski Ildiko

Alaiul de nuntă pornea de la casa părintească a mirelui, apoi a miresei și pornea spre biserică.

Pe drumul spre biserică se ,,închidea drumul” în mod simbolic cu o sfoară, iar nașii trebuiau să plătească pentru deschiderea drumului.

Erau câteva stații de acest gen până se ajungea la biserică, spre bucuria în special a copiilor care primeau câțiva bănuți la aceste opriri.

Pe lângă atribuțiile de a însoții mireasa, domnișoarele de onoare după ce începea nunta propriu-zisă se schimbau din hainele de gală și îmbrăcau șorțurile de bucătărese și ajutau la servirea mesei.

Domnișoare de onoare la bucătărie – Sursă foto Zavalski Ildiko

Era un gest de prețuire pentru mireasă din partea prietenelor de suflet ale ei.

Se pune întrebarea de unde a venit această combinație de culori albastru și roz. Desigur rozul este asociat adesea cu culoarea fericirii, de unde și expresia ,,a vedea viața în roz”, dar era și o culoare care era și este specifică hainelor purtate de femeile din Băiuț în combinație cu albastru sau verde. Există posibilitatea unei înfluențe din zona austriacă având în vedere că și portul țipțeresc din Vișeul de Sus are înfluențe asemănătoare.

Domnișoare de onoare îmbrăcate în roz întâlnim adesea și în filmele americane, dar și acestea pot avea o înfluență europeană.

Câteva poze vechi ne arată frumusețea hainelor ca și croi și a buchetelor de flori cu panglici, dar din păcate doar în varianta alb-negru, pe vremea respectivă fotografia color fiind o raritate.

Băiuț – La capătul lumii – Locul unui nou început!

Filmul ,,Domnișoarele de onoare” 2011

Costume țipțerești – Sursă foto Daniel Andreica

 

 

Walter Übelhart

 

Citește și

Dr. Augustin Ilieș și dragostea pentru locul natal – Poiana Botizii


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu