Share
O nouă apariție editorială îmbogățește cultura vișeuană; Este vorba despre volumul ”Florilegiu” al profesorului Vasile Mleșniță

O nouă apariție editorială îmbogățește cultura vișeuană; Este vorba despre volumul ”Florilegiu” al profesorului Vasile Mleșniță

O nouă apariție editorială îmbogățește cultura vișeuană. Este vorba despre volumul ”Florilegiu” al profesorului Vasile Mleșniță.

”Florilegiu – Colecție de citate, însemnări, adnotări, adunate de-a lungul unui jumătate de secol, rod al lecturilor, frumuseți și înțelepciune pentru mulțumirea sufletului” – așa cum spune autorul, ”în această selecție și-au găsit locul mari personalități cunoscute în întreaga lume: poeți, artiști plastici, editori, oameni din popor și până la întemeietori de religii. Criteriul selecției este valoarea științifică și frumusețea expresiei. Cele aproximativ 800 de citate, adunate de la 124 de autori, își așteaptă cititorii”.

Volumul poate fi împrumutat de la Biblioteca Vișeu de Sus.

Profesorul Vasile Mleșniță s-a născut la 1 ianuarie 1942 în Vișeu de Sus, Maramureș, într-o familie de țărani. A absolvit Facultatea de Filologie din Cluj-Napoca (1967), fiind profesor de limba română și limba franceză din 1963 până  în 2004,  când s-a pensionat.

Având preocupări permanente pentru etnografie și folclor, participă de-a lungul timpului cu comunicări științifice la simpozioane de specialitate și publică numeroase articole. Articole semnate de profesorul vișeuan se regăsesc în ”Familia Română”, ” Maramureș  – vatră de istorie milenară”, ”Astra Vișeuană”, etc.

În anul 2008 publică volumul ”Folclor vișeuan”, culegere ce cuprinde aproximativ 1000 de piese din toate genurile și speciile literare. Folclorul din zona Vișeu publicat până la acel moment cuprindea doar în jur de 50 de piese.

În anul 2012, profesorul Vasile Mleșniță  realizează, sub titlul ”Vișeu de Sus între tradiție și modernitate”, o monografie a localității, ce însumează un material vast despre evoluția Vișeului din cele mai vechi timpuri până în prezent.

Volumul recent scos de sub tipar este rezultatul unei munci îndelungate, începută în anii studenției. Din cărțile citite pe parcursul a mai bine de jumătate de secol, profesorul a notat cele mai frumoase și valoroase citate, oferind cititorilor această culegere antologică de fragmente literare, informează reprezentanții Centrului Cultural-Social Vișeu de Sus.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu