Panică în miez de noapte: exercițiu militar fără avertisment oficial - 11 minute în urmă
Primul pas al lui Mihai Eminescu în literatura română - 13 minute în urmă
Dana Buzura-Gagniuc lansează cartea „Buzura la Berința. Locul de unde n-a plecat niciodată” - 17 minute în urmă
„De ziua ta, mamă”: Spectacol muzical organizat cu prilejul zilei de 8 Martie de Fundația The Voice - 23 minute în urmă
În Târgu Lăpuș a început „Târgul de Mărțisor” - 2 ore în urmă
Premii pentru elevi ai Școlii de Artă din Sighetu Marmației la Festivalul național-concurs „Comori Săliștene” - 2 ore în urmă
Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” a susținut mai multe spectacole în Iordania - 13 ore în urmă
PTF Sighetu Marmației: Se caută soluții pentru gestionarea migrației și prevenirea tragediilor - 16 ore în urmă
Perechea David Soponar – Izabella Bartha a strălucit la competiția internațională Austrian Pyramid Cup 2025 - 17 ore în urmă
Pârtia Șuior va găzdui a II-a ediție a competiției internaționale de schi alpin FIS Children Trophy 2025 - 17 ore în urmă
Performanță artistică la teatrul băimărean: spectacolul cu cele mai multe nominalizări la premiile Festivalului ”Atelier”
Festivalul Internațional de Teatru ATELIER a fost o reușită; nu doar organizatorică, ci și una artistică pentru teatrul băimărean. Spectacolul cu piesa ”Dragă doamnă profesoară”, de Ludmila Razumovskaia, a obținut cele mai multe nominalizări la premiile festivalului: cel mai bun spectacol ● cel mai bun regizor & cel mai bun tânăr artist – Andrei Măjeri ● cel mai bun actor – Eduard Bîndiu, pentru rolul Vitea ● cea mai bună actriță – Inna Adriuca (foto sus) pentru rolul Elena Sergheevna ● cea mai bună scenografie – Irina Chirilă ● cea mai bună tânără artistă – Denisa Blag, pentru rolul Lidia ● cel mai bun tânăr artist – Eduard Trifa, pentru rolul Pașa. 8 nominalizări la un total de 11 premii acordate, care s-au concretizat în premiul pentru cea mai bună actriță, pe care Inna Andriuca l-a împărțit cu Ioana Dragoș Gajdo (Teatrul ”Regina Maria” din Oradea).
Să mai adăug și faptul că premiul pentru cel mai bun spectacol în spații neconvenționale a revenit Companiei Cultură-n șură, cu ”Doctor fără voie”, regizat de Vlad Olăhuț, cel care semnează regia la două piese din repertoriul curent al Teatrului Municipal.
Această situație nu poate fi pusă pe seama unei presupuse amabilități a juriului față de gazde (foto, juriile reunite ale festivalului: cel standard și cel al tinerilor) care, la o adică, se putea realiza și cu mai puține nominalizări. E vorba de o performanță reală. Și e un semnal al saltului calitativ pe care l-a înregistrat actul artistic la acest teatru sub bagheta duetului Radu Macrinici (director) și Radu Dinulescu (consultant artistic), salt atestat și de nominalizarea lui Andrei Dinu la premiile UNITER.
E vorba și de un salt cantitativ, ce înseamnă un repertoriu care să acopere stagiunea cu spectacole săptămână de săptămână, astfel încât îi ține în priză și pe actori și pe spectatori care, iată, au revenit în sala de teatru.
Că e așa, vă puteți convinge singuri, (re)văzând ”Dragă doamnă profesoară”. Dar și celelalte spectacole din repertoriu, inclusiv ”Edmond”-ul regizorului nominalizat la premiul de debut al UNITER, inclusiv trilogia montată de regizorul locului, Mihai Țop. Și așa mai departe.
Concluzia: fiți cu ochii pe stagiunea care va începe în această toamnă.
Ananei GAGNIUC