Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 1 oră în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 2 ore în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 13 ore în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 13 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 1 zi în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 1 zi în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 2 zile în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 2 zile în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 2 zile în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP
Prof. univ. dr, critic literar, publicistă, autoare de programe și manuale școlare, Terezia Filip s-a născut în comuna Rușor, județul Maramureș, la 1 ianuarie 1948. De la părinți a învățat să prețuiască munca și valorile naționale și să aibă respect deosebit pentru educație, cultură și tradiții. A urmat Facultatea de Filologie, Universitatea Babeș Bolyai, secția română-franceză, 1975. A obținut Doctoratul în științe filologice cu teza Antropologia imaginarului în lirica lui Nichita Stănescu, coord. Prof.Gheorghe Glodeanu, Universitatea de Nord din Baia Mare și Master în management educațional la Facultatea de Stiințe Economice a Universității Vasile Goldiș din Arad.
A debutat în mai, 1970, cu versuri, în revista „Maramureș”.
Volume: Eminescu, semne și simboluri de aur – 2017, critică literară, hermeneutica textului poetic,(296 pag.); Seducția absolutului − exerciții de hermeneutică eminesciană, 2015, critică literară, hermeneutica textului poetic (252 pag); Nichita Stănescu – Trupul și reveriile organicului, critică literară, hermeneutică,2011; (240 de pag). Nichita Stănescu –o poetică a ființei II. Hermeneutica realului,Galaxia Gutenberg, 2011, critică literară , hermeneutică, (400 pag.); Nichita Stănescu – o poetică a ființei I. Eul în lume, Galaxia Gutenberg, 2010, critică literară (300 pag.) Chipurile feminității, Tipologia personajului literar. 2009, inițiere în critică literară (200 pag.); Nichita Stănescu – o poetică a bestiarului, 2008, critică literară (215 pag.) Alte 8 cărți didactice și de specialitate, în calitate de unic autor, de coordonator sau de coautor. Alte publicații: peste 230 de articole de specialitate în reviste literare: Nord Literar, Gând Românesc, Curtea de la Argeș, Poesis, Contemporanul, Cultura, Vatra veche, Constelații diamantine, Oglinda, Moldova literară; prefețe la cărți de poezie, cărți de eseuri,sau alte cărți.
Munca asiduă pe tărâmul literaturii avea să-i aducă și premiile binemeritate:
Premiul pentru critică literară al revistei Nord literar, 2009, pentru cartea Nichita Stănescu – O poetică a bestiarului – Zilele revistei Nord literar; PREMIUL PENTRU CRITICĂ LITERARĂ, pentru cartea Nichita Stănescu – o poetică a ființei – I. Eul în lume – sesiunea Cărțile anului 2010, Baia Mare, 24 septembrie 2011; Premiu pentru critică literară, pentru volumul „Semne și simboluri de aur. Acordat de: Consiliul Județean Maramureș, Asociația Scriitorilor Baia Mare, Revista de cultură – Nord Literar
Contribuția sa semnificativă la cultura și identitatea Maramureșului o situează pe Terezia Filip printre personalitățile marcante care îmbogățesc specificul cultural al Maramureșului. Astfel, ea devine o emblemă a păstrării și promovării moștenirii culturale, către generațiile viitoare.
Lăcrimioara ZOTA