99 de ani de la moartea marelui poet rus, Serghei Esenin - 14 minute în urmă
În a treia zi de Crăciun este sărbătorit Sfântul Ștefan - 1 oră în urmă
“Tanti Irina a Anuții Văsălichii Măriuții din Șișești” continuă tradiția brodatului de mână - 3 ore în urmă
Două eclipse de lună și două de soare, în anul 2025 - 8 ore în urmă
Salvamontiștii maramureșeni, Moși Crăciuni pentru 50 de copii din satele cele mai greu accesibile ale județului - 8 ore în urmă
Pietre de poveste din zona Băiuț (II) - 8 ore în urmă
Praznicul Nașterii Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 10 ore în urmă
În Moisei: Festivalul Național de Colinde și Obiceiuri de Iarnă „Ioan Horea” ajunge la cea de-a XIII-a ediție - 11 ore în urmă
Maica Domnului, cinstită în a doua zi de Crăciun - 1 zi în urmă
În centrul orașului Cavnic va avea loc Festivalul „Parada Brondoșilor” - 1 zi în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna mai – Gheorghe Velea
În orizontul muzicii maramureșene, dirijorul Gheorghe Velea a marcat o etapă distinctă. A fost directorul Teatrului de Stat Baia Mare, a format colective artistice muzicale, „Ansamblul Profesionist de Cântece și Dansuri”, „Corala”, „Prietenii muzicii”. Profesor, dirijor de orchestră și cor, Gheorghe Velea și-a dedicat viața în slujba muzicii, găsind în ea sursa de bogăție, noblețe sufletească și forță morală. S-a născut la 5 mai 1920 în localitatea Târgu Lăpuș. A urmat școala primară și gimnaziul în orașul natal, iar liceul la Dej și Cluj. Studiile muzicale universitare le urmează la Conservatorul de Muzică din București, la cel din Timișoara și Cluj. După absolvirea învățământului superior universitar este numit dirijor al Teatrului Muzical din Constanța, până în anul 1960. Destinul îl duce spre Baia Mare, unde va fi dirijorul Corului Ansamblului de Stat de Cântece și Dansuri al Sfatului Popular Regional Maramureș. Se căsătorește cu soprana Gabriela Marinescu. Au avut un fiu care s-a afirmat ca un apreciat contrabasist.
Gheorghe Velea s-a zbătut să aducă la Baia Mare absolvenți ai Conservatorului Cluj. În acest scop a fost ajutat și susținut de sculptorul Vida Gheza. A realizat spectacole valoroase cu actorii și cu membrii Ansamblului de Stat de Cântece și Dansuri Baia Mare. S-au făcut turnee în țară și s-au imprimat un număr de 17 lucrări în Studioul de Radio București. În anul 1970 ansamblul se reorganizează, trecând în subordinea Consiliului Județean al Sindicatelor, schimbându-și denumirea în Ansamblul Artistic Profesionist „Maramureșul”. Gheorghe Velea a fost încadrat ca profesor de muzică la Liceul nr.4 și la Liceul de Muzică și Arte Plastice din Baia Mare. Conduce Orchestra Mare a elevilor la Liceului de Muzică și Orchestra Semisimfonică a Școlii Populare de Artă. În anul 1976, Gheorghe Velea înființează Corala „Prietenii muzicii” pe care o conduce pe o perioadă de doi ani.
Cariera lui strălucită pe tărâmul muzicii se încheie la 19 martie 1979.
„Era introvertit, dăruit artei, muzicii, de-o exigență extraordinară, pe care ucenicii, discipolii o apreciază după ce-și produce efectul. A luat țărani de prin sate și i-a făcut cântăreți. Și aurul îl scoți din mină pentru a-l șlefui. Maramureșul a fost binecuvântat cu doi oameni de excepție : Gheorghe Velea și Liviu Borlan.( Angela Buciu, artist, solist de muzică populară)
„Mi-a fost profesor la muzică de cameră. A făcut minuni cu orchestra. Repetițiile le făcea în actuala sală de sport. La 2,3 măsuri oprea și, uneori atât se făcea într-o oră dar perfect, și cu corul, și cu orchestra. (Cristina-Ioana Nemeș-Bota, prof. compozitor)
„A avut realizări redutabile, fiind chiar motorul principal a tot ceea ce se petrecea muzical în acei ani, în Baia Mare”, spunea Ion Săcălean
Lăcrimioara ZOTA
1 Comentariu în această postare
Babici- Buda Ioan
Un mare Om, mi-a fost profesor de orchestră iar doamna Gabriela, profesor la colegii mei care făceau canto.Bunul Dumnezeu să-i odihnească!