În urmă cu 72 de ani, Iuliu Maniu se stingea în închisoarea din Sighetu Marmației - 50 minute în urmă
Se împlinesc 69 de ani de la uciderea lui Gheorghe Pașca din Săliștea de Sus – cel mai longeviv luptător anticomunist din Maramureș - 60 minute în urmă
Guvernul taie la jumătate fondurile pentru „Noua Casă” - 1 oră în urmă
Prof. dr. Ion Copoeru a susținut la Centrul Universitar Nord Baia Mare conferința „Întâlniri în sălbăticie. Un cadru conceptual pentru a investiga interacțiunile om-animal” - 1 oră în urmă
După 23 de ani de activitate, luptătorul băimărean Ionuț Rogoz anunță că se retrage; Ultimul său meci va avea loc în 24 mai - 2 ore în urmă
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare celebrează 85 de ani dela nașterea lui Leschian Vasile - 3 ore în urmă
Sighetu Marmației începe renovarea energetică cu fonduri europene - 3 ore în urmă
Investiții în viitorul comunei Mireșu Mare - 3 ore în urmă
Bugetul 2025 aprobat după 20 de ore de dezbateri intense - 3 ore în urmă
50 de ani de la aselenizarea Apollo 14 pe Lună - 3 ore în urmă
Picturi și sculpturi realizate de Vida Gheza și Mihai Olos ajung la Timișoara, în cadrul expoziției „Centrul Artistic Baia Mare în forme, culori și tradiții”
Muzeul Satului Bănățean Timișoara și Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», alături de Muzeul Național al Țăranului Român București, partener al acestui eveniment, au onoarea de a vă anunța deschiderea expoziției itinerante de sculptură și pictură intitulată „Centrul Artistic Baia Mare în forme, culori și tradiții”.
Această manifestare de excepție se adresează publicului larg și avizat, promițând o experiență unică și inedită, oferind vizitatorilor o incursiune în universul artistic al Centrului Artistic Baia Mare, în contextul anului 2023, an în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii.
Expoziția aduce în atenția publicului 12 lucrări de pictură și 6 lucrări de sculptură semnate de Mihai Olos și Vida Gheza, doi artiști reprezentativi pentru Centrul Artistic Baia Mare, dar și pentru panorama artei plastice naționale, operele lor fiind parte integrantă a patrimoniului Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».
Prin intermediul acestui eveniment cultural de amploare, Muzeul Satului Bănățean Timișoara, Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» și Muzeul Național al Țăranului Român București își propun să transmită valorile estetice specifice Școlii băimărene de pictură, cu rădăcini adânci la începutul secolului XX și puternic ancorate în tendințele artistice europene. De asemenea, expoziția prezintă modul în care tradiția maramureșeană se reflectă în creația artiștilor Școlii de pictură de la Baia Mare. Un accent deosebit este pus pe prezentarea importanței Școlii băimărene de pictură ca paradigmă est-europeană în cadrul modernismului artistic.
Alături de muzeele partenere, evenimentul beneficiază de susținerea și colaborarea altor entități de marcă precum Visit Maramureș, Modernism – tabloid de artă & stil și Asociația Culturală BeArt Internațional.
Expoziția se va desfășura între 28 noiembrie – 28 februarie 2024, în Sala Expozițională Pavilionară – corp B parter din cadrul Muzeului Satului Bănățean Timișoara și va fi vernisată marți, 28 noiembrie 2023, ora 13:00.