Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 2 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 3 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 3 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 7 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 7 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 8 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 8 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - în urmă
Poetul Ioan Es. Pop este laureatul Premiului Național de Poezie „Lucian Blaga”
Ieri, 9 mai, s-au împlinit 129 de ani de la naşterea lui Lucian Blaga, poet, dramaturg şi filosof.
Cu acest prilej, la casa memorială din Lancrăm a avut loc cea de-a VIII-a decernare a Premiului Național de Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia, laureatul fiind Ioan Es. Pop.
Ioan Es. Pop s-a născut la Vărai, în județul Maramureș, pe 27 martie 1958. Este unul dintre cei mai importanţi poeţi contemporani.
A urmat cursurile Facultății de Filologie, secția limba și literatura română-limba și literatura engleză, a Universității din Baia Mare. În timpul studenției a participat la reuniunile cenaclului revistei studențești „Nord”, al cărei redactor-șef a fost între 1981 și 1983 și, sporadic, la ședințele cenaclului Universității din București.
Tot în această perioadă debutează cu ciclul de poeme Vid de memorie în revista „Nord”. După terminarea studiilor activează o perioadă lungă de timp ca profesor de limba româna la Ieud (Maramureș). După 1989 ocupa postul de jurnalist la „Cotidianul”, iar ulterior devine editor executiv la „PRO TV Magazin” și editor al „Ziarului de duminica”. A colaborat cu poezie la mai multe reviste literare, printre care se numără și „Luceafărul”, „România literară”, „Astra”, „Tribuna” și „Contemporanul”.
În 1994 debutează editorial cu volumul de poeme „Ieudul fără ieșire”. Colaborează cu poezii la: „Luceafărul”, „Nouăzeci”, „Tribuna”, „Astra”, „Transilvania”, „Contemporanul”, „Vatra”, „România literară”, „Contrapunct”, „Convorbiri literare” ș.a.
A publicat grupaje de poezie în „Revista Iberorrománica” (Madrid), „Asheville Poetry Review” (SUA) și în reviste literare din Irak, Iugoslavia și Suedia.
Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. A fost editor-șef al „Ziarului de duminică”, supliment al „Ziarului financiar”, și editor senior al revistei „Descoperă”.
De-a lungul timpului a obținut următoarele premii:
- Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România (1994)
- Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1994)
- Premiul de debut al revistei „Poesis” (1994)
- Premiul Festivalului Național de Poezie de la Sighetu-Marmației (1994)
- Premiul Primăriei municipiului București pentru cel mai bun volum din colecția „Poeții orașului București” (1996), Marele Premiu acordat de Ministerul Culturii și Cultelor Festivalului Internațional de Poezie „Nichita Stănescu”
- Premiul Academiei Române pentru poezie, Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1999)
- Premiul ASPRO, Premiul Uniunii Scriitorilor din România (2003)
- Ordinul Meritul Cultural în grad de ofițer (2004).
Felicitări!
Sursa foto: Ioan Dumitrel