Share
PS Iustin: „Maramureșul se poate mândri cu credința lui puternică, cultura lui seculară”; Județul nostru, gazdă a unui simpozion internațional (FOTO)

PS Iustin: „Maramureșul se poate mândri cu credința lui puternică, cultura lui seculară”; Județul nostru, gazdă a unui simpozion internațional (FOTO)

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, în perioada 3 – 5 septembrie județul nostru găzduiește Simpozionul internațional „Maramureș – promotor al culturii și identității românești în lume”.

Evenimentul are loc în contextul declarării Anului 2021 ca fiind „Anul Omagial al pastorației românilor din afara României” de către Biserica Ortodoxă Română și este organizat de Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, Consiliul Județean Maramureș, Asociația de Turism, Consultanță și Implementarea Proiectelor Europene și GAZETA de Maramureș, sub egida Academiei Române, filiala Cluj.

În cadrul acestui proiect a fost realizat un volum, coordonat de Acad. Emil Burzo, președintele de onoare al Academiei Române – filiala Cluj, care are peste 300 de pagini și cuprinde lucrări de mare valoare scrise de personalități de prim rang ale culturii românești: academicieni, rectori, profesori universitari. Volumul este prefațat de un text scris cu mult suflet de PS Episcop Iustin și va fi distribuit gratuit primăriilor și bibliotecilor din județul Maramureș, instituțiilor partenere în proiect, principalelor universități din țară și insitutițiilor aflate sub egida Academiei Române.

Astăzi, 3 septembrie, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare a avut loc deschiderea evenimentului. Printre alții, cuvânt de deschidere au rostit PS Părinte Episcop Iustin și ÎPS Mitropolit Andrei Andreicuț.

„Este o bucurie mare și o binecuvântare pe măsură să fim gazdele unui eveniment de o aleasă și importantă ținută academică, care aduce istoria, memoria în prezent. Aduce istoria seculară și milenară a acestui ținut în memoria contemporanilor noștri prin personalități care o cunosc, care au studiat-o și au aprofundat-o și care își iubesc istoria și cultura; cultura creștină și credința străbună, care-și iubesc neamul, care iubesc glia sau patria în care ne-am născut și care este presărată de morminte și cruci de sfinți și este însemnată de sângele martirilor și eroilor neamului nostru (…). Astăzi Maramureșul se poate mândri cu credința lui puternică, cultura lui seculară și cred că titul pe care l-am dat acestui simpozion are acoperire în cercetările istorice și în ceea ce au scris înaintașii noștri” – a precizat Preasfințitul Părinte Iustin.

Sâmbătă, 4 septembrie, evenimentul se mută în Sala de conferințe a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, din Municipiul Sighetu Marmației, iar duminică la Mănăstirea Bârsana.

L.C.H.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu