LA MULȚI ANI, SENSEI! - 26 minute în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 2 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 13 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 13 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 17 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - 1 zi în urmă
Excursie pe Creasta Cocoșului în prima zi a noului an - 1 zi în urmă
S-a deschis Expoziția ”George Pop de Băsești și Marea Unire a Românilor”
Expoziția documentar-istorică ”George Pop de Băsești și Marea Unire a Românilor” realizată de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, este deschisă publicului vizitator, în incinta Casei memoriale „George Pop de Băsești”, începând cu data de 30 octombrie.
Expoziția oferă publicului vizitator informații cu privire la procesul istoric de formare a României Mari, context în care este scos în evidență rolul important pe care George Pop de Băsești (1835-1919), lider politic al românilor din Transilvania, l-a avut în lupta pentru unitatea națională. Un loc important îl ocupă galeria delegaților aleși și de drept la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din ziua de 1 Decembrie 1918, din actualul județ Maramureș. Pentru că, în perioada respectivă, zona Codru făcea parte din județul (comitatul) Sălaj, au fost readuși în memoria colectivă și delegații aleși din partea Cercului electoral Cehul Silvaniei (dintre aceștia. O atenție deosebită este acordată Mișcării memorandiste a românilor din Transilvania și Ungaria (1885-1895), fiind evidențiată și contribuția locală. Rolul familiei George Pop de Băsești e relevat atât prin intermediul imaginilor, cât și a documentelor păstrate în colecțiile Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. Este urmărit și firul evoluției politice, rolul important al Partidului Național Român, al cărui președinte, din anul 1902, a fost George Pop de Băsești; rolul Consiliului Național Român Central în pregătirea și desfășurarea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din ziua de 1 Decembrie 1918, prezidată de George Pop de Băsești.
Proiectul cultural ”George Pop de Băsești și Marea Unire a Românilor”se înscrie între proiectele dedicate Centenarului Marii Uniri (1918-2018), depuse de către Consiliul Județean Maramureș și finanțat de către Ministerul Culturii și Identității Naționale.