Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 2 ore în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 2 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 12 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 14 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 14 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 1 zi în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 1 zi în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 1 zi în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 1 zi în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 1 zi în urmă
Se lansează volumul IV al cărții „Rădăcini – o istorie a Borșei în imagini, 1717 – 2023”
Sâmbătă, 12 august, de la ora 13.00, Centrul Cultural al oraşului Borşa va găzdui două evenimente culturale.
Este vorba despre lansarea cărții „Rădăcini – o istorie a Borșei în imagini, 1717 – 2023”, vol. IV, semnată de Tinuţa Grec, respectiv expoziţia de fotografie veche şi pictură contemporană “Borşa – Arc peste timp”, realizată de Biblioteca Orăşenească Borşa şi elevii Cercului de Pictură Borşa, coordonaţi de pictoriţa Irina Doce.
„De la apariția volumului III al cărții „Rădăcini – o istorie a Borșei în imagini” au trecut 8 ani, timp în care am găsit numeroase mărturii și imagini relevante din trecutul Borșei și astfel s-a conturat necesitatea apariției unui nou volum. Odată cu apariția internetului și a fotografiei digitale, fotografia veche, alb-negru, pe suport de hârtie a devenit din ce în ce mai rară, ceea ce a transformat culegerea și digitalizarea acestor fotografii într-o acțiune prioritară, pentru a evita pierderea pentru totdeauna a acestor mărturii despre o lume care deja devine istorie.
Volumul de față, asemenea celorlalte 3, se dorește a fi o frescă în imagini a unei perioade tumultuoase din istoria localității de la poalele Pietrosului, care să imortalizeze chipuri, locuri, fapte, portul sau activitățile specifice zonei. Pentru a avea un viitor cât mai bun, trebuie să știm cine suntem, de unde venim, care ne sunt „rădăcinile”.
Trebuie să cunoaștem cine au fost înaintașii noștri, pentru a putea păstra și duce mai departe acele caracteristici care i-au făcut renumiți și le-a dat titulatura de „urmași ai dacilor liberi”: vitejia, neînfricarea, libertatea de a-și decide propria soartă. Se spune că statutul de „om” începe de la libertatea deciziilor, iar borșenii au demonstrat de-a lungul istoriei că sunt stăpânii propriului destin și nimeni și nimic nu poate să le îngrădească libertatea.
Cartea „Rădăcini – o istorie a Borșei în imagini” este omagiul meu adus unui loc și unor oameni extraordinari, în mijlocul cărora am avut privilegiul de a trăi” – precizează autoarea cărții.