Share
Spectacolul „Albastru.Galben.Roșu” de Radu Macrinici, la Teatrul Municipal Baia Mare

Spectacolul „Albastru.Galben.Roșu” de Radu Macrinici, la Teatrul Municipal Baia Mare

Duminică, 22 decembrie, ora 19.00, la Teatrul Municipal Baia Mare, Sala Studio va avea loc proiecția înregistrării ALBASTRU.GALBEN. ROȘU, după textul Ț(T)ARA MEA de Radu Macrinici, spectacol a
cărui premieră a avut loc pe 3 decembrie 2015.Textul a fost distins în anul 1997 cu premiul pentru CEA MAI BUNĂ PIESĂ ROMÂNEASCĂ A ANULUI, acordat de Uniunea Teatrală din România și Casa Regală a României.

Spectacolul vine să omagieze 35 de ani de la Revoluția Română din decembrie1989, de la Timișoara, care a cuprins evenimentele din intervalul 16-20 decembrie 1989, ce a inițiat procesul de dărâmare a totalitarismului din România. Acțiunile au continuat la București și în alte orașe, în zilele de 21 și 22 decembrie. Pentru cei care au trăit acele clipe, pentru cei care au uitat, pentru cei care vor să-și amintească și mai ales pentru cei care atunci erau prea mici sau poate nu erau încă.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Interpretează: Inna Andriucă și baritonul Adrian Prelucan
Adaptarea și regia artistică: Radu Macrinici
Regia tehnică: Dan Prodan /   Lumini: Felix Mare /  Sonorizare: Teo Molnar

„La început a fost şocul produs de piesa lui Radu Macrinici. Eram în iarna lui ’97 când, jurizând la concursul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului, am dat târcoale neîncrezător acestui text: prea era bine făcut, prea erau puternice caracterele, prea eficient parabolicul intrigii, prea bine rafinat dozajul de cruzime şi suavitate în substanţa morală (deloc tezistă) a relaţiilor scenice, pentru a nu-ţi descumpăni prejudecăţile şi a nu-ţi hrăni bătrâneasca suspiciune. Prejudecăţi, zic, fiindcă până atunci nu mă gândisem niciodată că tocmai teatrul s-ar putea angaja convingător în etalarea coşmarului comunist, în ilustrarea traumelor ceauşismului. Ei bine, piesa lui Macrinici – în cruda ei nuditate cvasi-expresionistă – mi-a dovedit că, totuşi, forţa sugestiei şi abilitatea parabolei pot suplini aluviunea documentară, etajările epicului şi autenticitatea memorialisticii.” (Dan C. MIHĂILESCU, ”Omul care aduce cartea”)

„Dacă anchetatorul securist se antrenează, studiind atlasul anatomiei umane, fetiţa descoperă pe cont propriu, studiind atlasul frumuseţilor patriei, că omul este singura frumuseţe care lipseşte. Personajele piesei sunt emblematice pentru o temă a vinei, a complicităţii, pe care şi astăzi ne e teamă, multora, să le punem în lumină. Textul lui Radu Macrinici e o bucată de literatură dramatică autentică, prin care autorul se impune hotărât ca unul dintre puţinii dramaturgi remarcabili pentru teatru de după 1989.” (Marian POPESCU, ”Scenele teatrului românesc. 1945 –2004”)

Lăcrimioara ZOTA 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu