Share
Spitalul mixt rural Băiuț – Poiana Botizii – o curiozitate pentru cei care vizitează localitatea

Spitalul mixt rural Băiuț – Poiana Botizii – o curiozitate pentru cei care vizitează localitatea

Dezvoltarea exploatării miniere în zona Băiuț – Poiana Botizii a adus cu sine creșterea populației și totodată apariția bolilor profesionale și o grijă în ceea ce privește sănătatea populației.

Serviciul medical organizat la Băiuț a început din anul 1800, conform documentelor vremii.

Odată cu dezvoltarea activității de minerit, la Băiuț a fost construit un spital cu 100 de paturi!, cu mai multe secții de specialitate printre care și o maternitate, unde lucrau nu mai puțin de șase medici, plus personal auxiliar.

În anul 1976 spitalul era condus de către Dr. Ioan Banu și Dr. Iulius Gliga.

 

Fostul spital din Băiuț – Doamna asistentă Țermure Elisabeta cu familia – Sursă foto Țermure Romeo jr.

Fostul spital din Băiuț a fost demolat, dar în schimb s-a păstrat ca și o mărturie a timpului în satul vecin o clădire din lemn pe care găsim o placă pe care deslușim denumirea de ,,Spitalul mixt rural Băiuț punct Poiana Botizii”.

Turiștii care vizitează micuța localitate rămân plăcut impresionați la vederea micuței case din lemn cu două încăperi pe care mai tronează firma cu denumirea de spital.

,,Spitalul mixt rural Băiuț – Poiana Botizii”

Clădirea este construită din bârne din lemn și este într-o stare bună de conservare. Ar merita transformată într-un muzeu, iar firmamentul recondiționat.

Desigur, ne punem întrebarea cum a putut funcționa un spital într-o clădire atât de mică dar poate tocmai aici este farmecul care o face atât de atractivă pentru cei care se opresc să o admire.

Am avut plăcuta ocazie să îl cunosc pe domnul Ioan Tomai cel care a contribuit la construirea  Spitalului sătesc de La Poiana Botizii și a lucrat ca și felcer timp de 25 de ani în respectiva clădire.

Domnul Ioan Tomai din Poiana Botizii un om cu grija pentru sănătatea populației din sat

Mi-a povestit cu multă emoție de suferința celor care lucrau în mina și se îmbolnăveau de silicoză, despre buna colaborare care a avut-o cu doctorul Elek din Băiuț. Dar și despre starea în general bună a sănătății populației din micuța localitate care o pune pe seama alimentației din surse proprii și nu în ultimul rând al aerului foarte oxigenat din localitate.

Am vorbit și despre longevitatea populației, însuși domnia sa fiind trecut de 80 de ani fiind încă foarte activ, relatându-mi de numeroase persoane care au depășit vârsta de 90 de ani.

,,La Băiuț în schimb unii au trecut și de 100”, a zis felcerul zâmbind. ,,Nu am nici o explicație care ar fi secretul longevității din Băiuț dar probabil va veni ziua în care se va afla și asta”, conchise domnul Ioan Tomai.

,,Spitalul mixt rural Băiuț – Poiana Botizii”

Serviciul medical actual în Băiuț este doar ambulator, dar în condiții foarte moderne. Criza personalului medical se simte și aici ca peste tot în țară, cazurile mai grave fiind transportate de urgență la spitalele din Târgu-Lăpuș și Baia Mare.

Spitalul sătesc mixt de la Poiana Botizii rămâne ca mărturie a unei epoci apuse, dar care cum spuneam mai sus își păstrează farmecul fiind o atracție pentru străinii care străbat localitatea.

Băiuț – La capătul lumii – Locul unui nou început!

 

Walter Übelhart

 

 

Citește și

Poiana Botizii – satul dintre trei cruci


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu