„Dar de suflet pentru mama”: În Târgu Lăpuș se organizează un concurs special cu prilejul zilei de 8 Martie - 6 ore în urmă
„Iubește Moroșenește”: Artiști de renume vor aduce voia bună la evenimentul devenit deja tradiție - 8 ore în urmă
Teatrul Municipal Baia Mare anunță premiera spectacolului „Gregor” pe 15 februarie - 11 ore în urmă
Noi percheziții în cazul campaniei lui Călin Georgescu - 12 ore în urmă
Vitrina de carte a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”: În memoriam Dr. Ilie Gherheș (1 ianuarie 1962 – 11 februarie 2025) - 12 ore în urmă
Artista Gabriela Ardusătan împlinește azi o frumoasă vârstă - 12 ore în urmă
În Sighetu Marmației va avea loc un simpozion omagial în memoria poetului Grigore Vieru - 12 ore în urmă
Copiii români din Lyon sunt invitați la un atelier de lectură; Poveștile vor fi citite de vişeuanca Anuţa Pop - 13 ore în urmă
Muzeul Satului Maramureșan din Sighet, printre cele mai apreciate muzee din România - 13 ore în urmă
12 februarie: Lună plină – Luna Zăpezii - 13 ore în urmă
Stabilopozii de la Băiuț – o curiozitate de „La Capătul Lumii”
Când auzim de stabilopozi, gândul ne duce la imaginea cu construcțiile din beton în formă de stea, răsfirate pe coasta Mării Negre, cu rolul de a sparge valurile care pot amenința zona costieră.
![](https://www.directmm.ro/wp-content/uploads/2023/07/baiut-stabilopozi-walter-maramures-27iulie2023-marea-fotografia1.jpg)
Apar adesea în multe fotografii din vacanțele turiștilor care vin an de an pe litoralul Mării Negre, fiind adevărate puncte de atracție datorită formelor lor ciudate.
Puțină lume știe însă faptul că stabilopodul este o invenție românească și aparține inginerului român Mircea Ulubeanu și al echipei lui de cercetători.
![](https://www.directmm.ro/wp-content/uploads/2023/07/baiut-stabilopozi-walter-maramures-27iulie2023-inginer-fotografia.jpg)
Stabilopodul este un model mult mai avansat și mai practic decât tetrapodul francez care se utiliza până la această nouă invenție, ceea ce a făcut ca stabilopodul românesc să fie adoptat rapid în mai multe țări, în același scop, de a proteja coastele mărilor.
Și dacă puțină lume știe că stabilopodul este o invenție românească, și mai puțină lume știe că aceste construcții inedite le întâlnim nu doar pe malul mării, ci și în Băiuț!
![](https://www.directmm.ro/wp-content/uploads/2023/07/baiut-stabilopozi-walter-maramures-27iulie2023-judet-fotografia1.jpg)
![](https://www.directmm.ro/wp-content/uploads/2023/07/baiut-stabilopozi-walter-maramures-27iulie2023-judet-fotografia2.jpg)
Privindu-le așezate frumos de-alungul râului Băiuț, aproape de confluența cu Valea Tocilii, nu putem să nu ne întrebâm cum au ajuns acești stabilopozi aici la munte și ce rol au?
Localnicii posesori ai inegalabilului umor de Băiuț ne-au răspuns că le-ar fi adus câțiva elevi ca souvenir din vacanțele lor de la Năvodari. Lăsând gluma la o parte, am aflat că a fost de fapt inițiativa unui inginer din localitate care acum vreo 20 de ani a venit cu ideea de a construi acești stabilopozi după modelul original, cu scopul de a stăvilii viiturile care vin de pe apele de munte, Băiuțul fiind în topul localităților cu cele mai mari precipitații din țară.
Efectul instalării stabilopozilor a fost unul peste așteptări, malurile râului primind o protecție suplimentară. Chiar și acum există cereri din partea unor locuitori care stau în case aflate în zone mai expuse viiturilor de a beneficia de acești stabilopozi.
Stabilopozii de la Băiuț reprezintă o curiozitate pentru turiștii care vizitează localitatea și care pe lângă utilitatea lor, ar putea deveni încă un obiectiv turistic, pe lângă celelate „unicate” pe care le întâlnim aici la Capătul Lumii, locul unui nou început!
![](https://www.directmm.ro/wp-content/uploads/2023/07/baiut-stabilopozi-walter-maramures-27iulie2023-marea-fotografia2.jpg)
Walter ÜBELHART
Citește și