Acțiune de reciclare a brazilor de Crăciun, pentru locuitorii din Baia Mare - 9 ore în urmă
Lansarea cărții „Colenii și istorii personale în satile ardilene”, autor prof. Ioan Buciuman - 10 ore în urmă
Pârtia Olimpică Borșa va fi închisă joi și vineri din cauza condițiile meteo nefavorabile - 10 ore în urmă
Florica Pop din Asuaju de Sus a împlinit 100 de ani - 11 ore în urmă
152 de ani de la nașterea lui IULIU MANIU - 17 ore în urmă
Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - 18 ore în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - 18 ore în urmă
Turiști fericiți după o plimbare cu sania, trasă de iapa Karina - 18 ore în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Scărișoara Nouă - 18 ore în urmă
Aducere aminte: Cu Lenuș la săniuș pe derdeluș - 19 ore în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale
Muzica a fost și este una din marile pasiuni ale băiuțenilor, așa cum pomeneam într-unul dintre articole, la Băiuț existând în trecut una din cele mai renumite școli de muzică din județ.
Teodor Perșa (1943-2006) – Sursă foto Mihai Liviu Perșa
La Școala de muzică din Băiuț – În centru la acordeon Teodor Perșa – Sursă foto Mihai Liviu Perșa
Școala de muzică a înfluențat destinul multor localnici, profesorii de aici descoperind multe talente native în domeniu, chiar dacă majoritatea dintre cursanți rămâneau din păcate la stadiul de amatori.
Teodor Perșa la acordeon într-o scenetă de teatru- Sursă foto Mihai Liviu Perșa
Teodor Perșa (al patrulea din dreapta) – Sursă foto Mihai Liviu Perșa
Există cunoscuta vorba „La Băiuț toată lumea cântă”, iar acest lucru poate să îl confirme cei care s-au născut în acest loc mirific.
Dintre cei care au pus multă pasiune în muzică la Băiuț am dori să-l amintim în acest articol pe domnul Teodor Perșa, născut la 1943 la Băiuț, fiind unul din cei 8 copii ai familiei.
Teodor Perșa (primul din stânga) la acordeon – Sursă foto Mihai Liviu Perșa
Muzica era deja o veche tradiție în familia Perșa, bunicul lor cântând în fanfara minei la instrumentul helicon.
Teodor Perșa a terminat armata la aviație după care s-a întors la Băiuț unde a lucrat mulți ani ca și șofer de camion în cadrul Minei Băiuț.
Teodor Perșa cu freza la dezăpezit nămeții uriași de la Băiuț – Sursă foto Mihai Liviu Perșa
Pasiunea pentru muzică l-a făcut să frecventeze școala de muzică din localitate unde s-a făcut remarcat în fața profesorilor, aceștia considerând că elevul lor are un talent înnăscut pentru muzică, încurajându-l să își înființeze propria formație alături de alți absolvenți.
Așa a apărut în anii 60 trupa „Bătrânii” care concerta atât în Băiuț, cât și în alte localități.
Trupa „Bătrânii” pe scena Casei de cultură – Sursă foto Mihai Liviu Perșa
La Băiuț existau se pare cele mai multe ringuri de dans din județ, atât în interior cât mai ales la exterior, cum erau cele de la Promenadă (Seta Ter), Tăul Tocilei, Leorda (Sireu), Apa Neagră Veche etc., dovadă a pasiunii localnicilor pentru muzică.
Teodor Perșa era prezent la principalele evenimente din localitate, cum erau serbările școlare sau cele de la grădiniță, Ziua Minerului, serenadele de la 1 Mai, Colindele de Crăciun, sau la evenimentele de familie cum erau nunțile sau botezurile.
O colaborare foarte bună a avut și cu trupa de teatru din Băiuț, coordonată de domnii Nicolae Vaum (Foto Haber) și Boricz Bela.
Program artistic la Băiuț – Sursă foto Mihai Liviu Perșa
Instrumentul său preferat era acordeonul de care nu se lipsea niciodată, purtându-l și în camion când mergea în deplasare să aducă explozibil (dinamită) pentru exploatarea minieră din localitate.
A fost și un pasionat microbist, însoțind echipa Minerul Băiuț în deplasări, însuflețind localnicii pentru susținerea echipei.
Pe lângă muzică avea o pasiune pentru lectură, fiind posesorul unei biblioteci impresionante, chiar și pe bordul camionului său fiind nelipsite cărțile.
Avea de asemenea o manualitate deosebită, improvizând acasă un mic atelier de reparat ceasuri și umbrele, fiind foarte apreciat de băiuțeni.
Pasiunea pentru muzică a insuflat-o și celor doi fii ai lui, Mihai Liviu și Petru (Pikus), care l-a rândul lor au înfluențat tinerii din Băiuț înspre pasiunea pentru muzică.
Teodor Perșa rămâne în memoria băiuțenilor nu doar ca și omul care transporta explozibil la mină pentru a ușura exploatarea aurului, ci mai ales omul care a știut să provoace explozii de bucurie în sufletele băiuțenilor prin muzica sa.
Băiuț – La capătul lumii – Locul unui nou început!
Walter Übelhart
Citește și