Share
Tipar de sigiliu al unui meșter măcelar este „exponatul săptămânii” la Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș

Tipar de sigiliu al unui meșter măcelar este „exponatul săptămânii” la Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș

Tipar de sigiliu al unui meșter măcelar este „exponatul săptămânii” la Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș.

Unul dintre tiparele de sigiliu din colecţia muzeală aparține unui meşter măcelar. Piesa este turnată în bronz (alamă) şi gravată. Înălțimea mânerului piesei este 4,8 cm, iar diametrul amprentei este 2,6 cm. Putem doar presupune că a fost lucrată în ateliere băimărene și ar fi aparținut unui meșter măcelar băimărean.

Din păcate însă sigiliile de meșteri nu pot fi cu certitudine localizate și datate, ele fiind lipsite de legendă. Are reprezentat un cap de bour stilizat, deasupra având un braţ ţinând o sabie curbată. În partea inferioară se află două bărzi de măcelar încrucişate. În stânga și dreapta simbolului breslei sunt redate iniţialele meşterului F şi I. Compoziţia este încadrată de o coroană de lauri. Mânerul are corp comun cu amprenta și este pătrat în secțiune, prezentând și un orificiu de 3 mm cu scop de prindere.

Ca analogie pentru astfel de sigilii de meșteri măcelari, mai există publicate două astfel de piese cu reprezentări de cap de bour și satâre încrucișate, în literatura de specialitate. Diferă maniera artistică de realizare, inițialele meșterilor și câteva elemente decorative, informează dr. Sorana Mișca, muzeograf.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu