Share
Un pahar de sticlă pictată și vas celtic pentru gătit sunt „exponatele săptămânii” la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

Un pahar de sticlă pictată și vas celtic pentru gătit sunt „exponatele săptămânii” la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

Pentru această săptămână, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a pregătit pentru vizitare – sub genericul „Exponatele săptămânii” – un pahar de sticlă pictată și vas celtic pentru gătit.

Aceste obiecte de patrimoniu se pot vizualiza începând de azi, 11 mai, până duminică 16 mai, la sediul muzeului, str. Monetăriei 1-3 din Baia Mare.

Pahar de sticlă pictată

Exponatul acestei săptămâni este un produs de menaj de o calitate superioară, un pahar pictat, efectele decorative ale acestuia fiind deosebit de aspectuoase, de mare rafinament, specifice secesionismului. Paharul prezintă motive florale extrem de complexe, pictate cu auriu, culoare ce se regăsește și într-o bandă de la buza paharului, încadrate de chenare albe și un fond verde. Diametrul maxim al paharului, în partea superioară a acestuia este de 9,5 cm, diametru bazei este de 7,5 cm, nălțimea fiind de 15 cm.

Pentru pictarea paharului au fost folosiți coloranți minerali amestecați cu terebentină pe o placă de sticlă sau aluminiu. În prealabil, sticla a fost degresată cu alcool. Pictarea sticlei, procedeu cunoscut din cele mai vechi timpuri, constă în operația de aplicare pe suprafața sticlei a desenelor și motivelor cu ajutorul unor coloranți rezistenți la uzură și spălare. Pictura decorativă putea fi realizată manual și prin tehnici auxiliare: pictura cu șabloane decupate sau prin pulverizare. În cazul acestei piese s-a folosit pictura cu șabloane, complexitatea și identitatea motivelor florale folosite pentru decorare indicând acest fapt.
Locul de păstrare: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Baia Mare.
Datare: sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea.

Vas celtic pentru gătit descoperit la Ciumești

Descoperirea cimitirului de la Ciumești, punctul “Grajdurile C.A.P.”, datează din anii 60 ai secolului trecut. Cercetările arheologice au fost coordonate de Mircea Rusu de la Institutul de Istorie și Arheologie din Cluj Napoca. Din inventarul celor 35 de morminte celtice identificate și cercetate aici, este de remarcat un vas cu grafit în pastă, fiind descoperit un singur exemplar în toată necropola.

Vasul, păstrat azi la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, are o formă de butoiaș cu pereții umflați în apropierea buzei. Pe corp are un decor striat cu pieptenele, situat mai jos de linia adâncită care separă buza de pântecele vasului, până la fund. Înălțimea vasului este de 17,3 cm. Vasul a fost descoperit în M. 3/1962, un mormânt de incinerație. În cuprinsul gropii (de formă ovală cu dimensiunile de 1,2 x 1,8 m) s-au găsit numeroase fragmente de oase calcinate amestecate cu cenușă și cărbune, obiecte de inventar (trei fibule, o brățară, o cataramă, un cuțit din fier), ofrande, vase și oase de animale (de porc și de pasăre), răspândite în întreaga groapă. Forma și decorul vasului sunt comune în necropolele și așezările LaTènului mijlociu și târziu. Practic, nu există aproape nici o așezare în care să nu se fi descoperit astfel de vase, utilizate mai mult ca sigur la prepararea hranei.
Ansamblul inventarului funerar, precum şi aspectul general al necropolei, indică o încadrare cronologică în sub-fazele La Téne B2b-Cl sau mai degrabă doar în La Téne CI, perioadă corespunzătoare celei de a doua jumătăţi a sec. III a. Chr. şi începutului veacului următor.

Sursa – Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu