Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 10 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 11 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 15 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - 19 ore în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - în urmă
Excursie pe Creasta Cocoșului în prima zi a noului an - în urmă
Câine accidentat pe pârtie; Salvamontiștii maramureșeni au intervenit imediat - 2 zile în urmă
O poveste de 102 ani: Viața mătușii Ioana din Maramureș, prezentată la Trinitas TV - 2 zile în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței
Una din cele mai frumoase toponime în zona Băiuț o întâlnim pe o vale mai puțin cunoscută situată în apropiere de satul Strâmbu-Băiuț și care se varsă în mai binecunoscuta Vale a Rotundei. O vale care merită explorată de către turiști pentru frumusețea ei.
Indicator la intrarea pe Valea Sibila
Toponimia este știința care se ocupă cu originea denumirilor locurilor.
Majoritatea toponimilor au legatura cu categoria de folosire a zonei respective sau cu aspectul sau forma obiectivului respectiv. Foarte multe denumiri de locuri au origini latine dar întâlnim si cuvinte de origine slavă, germană sau maghiară.
Doamna profesoară Terezia Bolchiș-Tătaru (1935-2020), originară din județul Hunedoara, dar care a activat ca profesoară de biologie în Baia Mare, iar apoi mulți ani ca și biolog în Germania, a fost și o pasionată cercetătoare a toponimiilor locurilor din județul nostru.
În una din cercetările dânsei se apleacă asupra toponimiei Muntelul Țibles și a Văii Sibila de la Strîmbu-Băiuț și care după părerea dânsei ar proveni de la numele Zeiței Cybele (Sibela), din latinescul ,,Cybele magna deum mater”,(,,Marea Mamă a Zeilor”), zeiţa naturii şi a fertilităţii, al cărei cult era practicat în templele din munţi. Era de asemenea o protectoare a pădurilor și anumalelor sălbatice.
Zeița Cybele (Sibela) – statuie din marmură Lazio-Italia
Săritori pe Valea Sibila
Pe Valea Sibila se ajunge ușor urmând drumul forestier care se desprinde din drumul principal de pe Valea Rotunda (drum care face legătura dintre Strâmbu-Băiuț și Cavnic), în imediata apropiere a locului unde se produce cărbune din lemn (La Bocșă).
Valea Sibila
O plimbare pe valea Sibila este o imersiune plăcută în universul pădurii unde sunetul apei și săritorile naturale ne pot elibera de stressul cotidian.
Codrii seculari de la Strâmbu-Băiuț situați în jurul comunei Băiuț, putem spune că sunt protejați nu doar prin lege ci și simbolic de Zeița Cybele, protectoarea pădurilor și animalelor sălbatice.
Băiuț – La capătul lumii – Locul unui nou început!
Walter Übelhart
Citește și