Share
Vilmos Pecz (1854-1923) – academicianul din Strâmbu-Băiuț și Lexiconul antic

Vilmos Pecz (1854-1923) – academicianul din Strâmbu-Băiuț și Lexiconul antic

Vilmos Pecz (1854-1923) – portret

Vilmos Pecz s-a născut la Strâmbu-Băiuț, comuna Băiuț, în anul 1854 într-o familie de intelectuali. Tatăl său, August Pecz, a fost economist, lucrând pentru Ministerul de Finanțe din Budapesta. Mama lui provenea dintr-o familie cu origini nobiliare din Italia (Maria De Adda).

Familia lui a locuit mulți ani la Băiuț, tatăl său reușind să convingă guvernul de atunci să construiască Casa de oaspeți a Trezoreriei maghiare în frumoasa localitate de la poalele Munților Lăpuș, unde mai marii finanțiști ai vremii veneau în concediu să se recreeze.

Vilmos Pecz își începe studile la școala primară din Băiuț, urmând apoi studile liceale la Baia Mare și Sighetu Marmației.

Devine apoi student la Facultatea de Filologie din Budapesta unde studiază greaca, latina și germanistica.

Publică numeroase studii despre Grecia antică devenind unul din cei mai buni specialiști în domeniu.

Lucrarea lui de căpătâi este „Ókori Lexikon” („Lexiconul antic”) o lucrare monumentală având peste 9000 de articole și care este și astăzi una din lucrările de referință privind istoria antichității.

           Coperta lucrării ,,Ókori Lexikon” – autor Acad. Vilmos Pecz

De la Budapesta se mută o perioadă la Cluj-Napoca (1894-1895) unde devine decanul Facultății de Filologie a Universității clujene.

Se întoarce la Budapesta unde devine membru corespondent al Academiei de Științe, iar începând cu 9 mai 1902 să devină membru titular.

Academicianul Vilmos Pecz din Strâmbu-Băiuț își dedică tot restul vieții călătoriilor de știință, marea lui pasiune rămânând istoria Greciei antice pe care o popularizează în mai multe țări.

Se stinge din viață în anul 1923, la Budapesta, unde este și înmormântat în cimitirul personalităților „Fiumei Úti Sírkert”.

              Monumentul funerar Vilmos Pecz – Foto Varga Jószef

La Vilmos Pecz, ca și la alți scriitori și oameni de știință care s-au născut și au crescut la Băiuț, se observă în lucrările sale o cultură a diversității și o deschidere pentru universalitate, un spirit care s-a păstrat de sute de ani în acest loc minunat.

Băiuț – La capătul lumii – Locul unui nou început!

 

Walter Übelhart

 

 

 

Citește și

Băiuț – sursă de inspirație pentru prozatori, poeți, dramaturgi, scenariști de film, compozitori de muzică (VI)


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu