Povestea unui divorț care s-a sfârșit în flăcări - 23 minute în urmă
Ierarhii slujesc în această duminică la Mănăstirea Bârsana, respectiv la Mănăstirea Făget - 26 minute în urmă
Elon Musk face afaceri cu …. Elon Musk - 1 oră în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: „Scara dumnezeiescului urcuș” care ne unește cu cerul! - 2 ore în urmă
Mălina Tuțiu, sportivă legitimată la CSS Baia Sprie, pe podium la prestigioasa competiție International Cup din Franța - 2 ore în urmă
Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (IX) - 4 ore în urmă
La Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației a început montajul expoziției „Tehnici tradiționale de realizare a covoarelor, în România și Republica Moldova” - 5 ore în urmă
O elevă de la Colegiul de Arte din Baia Mare s-a calificat la Olimpiada Națională de Istorie - 7 ore în urmă
Cutremur devastator în Myanmar – Aproximativ 700 de victime și 1670 de răniți - 7 ore în urmă
Slujire arhierească la Parohia Ortodoxă Recea - 7 ore în urmă
A început forajul primei sonde de exploatare a gazelor naturale în Marea Neagră
Forajul primei sonde de exploatare a gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep, situat la 160 de kilometri în largul Mării Negre, a început recent, marcând o etapă esențială în dezvoltarea celui mai important proiect energetic offshore al României. Parteneriatul dintre OMV Petrom și Romgaz își propune să transforme țara într-un jucător-cheie pe piața europeană a gazelor naturale.
Conform estimărilor, producția din zăcămintele Pelican Sud și Domino va începe în 2027, iar odată ajuns la capacitate maximă, proiectul va asigura anual aproximativ 8 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Acest aport semnificativ va reduce dependența României de importuri și va genera venituri considerabile la bugetul de stat, estimate la circa 20 de miliarde de euro pe întreaga durată a exploatării.
Directorul general al OMV Petrom, Christina Verchere, a subliniat că Neptun Deep nu este doar un proiect energetic, ci o investiție strategică pentru economia națională. De asemenea, Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, a menționat că prima sondă va fi forată în zăcământul Pelican Sud, unde gazele se află la aproximativ 2.000 de metri sub fundul mării.
La rândul său, directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, a evidențiat că dezvoltarea acestui proiect va consolida poziția companiei pe piața energetică regională, atât în sectorul de producție a gazelor, cât și în cel al furnizării și producției de electricitate. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a punctat importanța geopolitică a proiectului, subliniind că acesta va asigura securitatea energetică a României și va sprijini independența energetică a Europei.
Forajul se realizează utilizând tehnologii avansate pentru a minimiza impactul asupra mediului. Prima sondă va fi forată cu ajutorul unității mobile de foraj Transocean Barents, iar serviciile de foraj sunt asigurate de Halliburton Energy Services Romania și Newpark Drilling Fluids Eastern Europe. Infrastructura necesară exploatării include trei sisteme submarine de producție, o platformă offshore la mică adâncime și o rețea de conducte care vor transporta gazele naturale către țărm, la Tuzla.
O caracteristică inovatoare a proiectului este utilizarea energiei naturale a zăcământului pentru transportul gazelor, eliminând necesitatea comprimării și menținând emisiile la un nivel minim. Operațiunile vor fi gestionate printr-o replică digitală (digital twin), asigurând monitorizarea și controlul de la distanță.
În prezent, pe lângă foraj, se lucrează la construcția platformei de producție, la fabricarea infrastructurii subacvatice și la pregătirea navei de suport pentru operațiunile de extracție. Cu o investiție de până la 4 miliarde de euro, Neptun Deep reprezintă nu doar o oportunitate economică majoră, ci și un pas decisiv în strategia României de a deveni un furnizor important de gaze naturale pentru Europa.
Vasile Petrovan