Locul ocupat de echipa de fotbal a României în clasamentul FIFA, la sfârșitul lui 2024 - 6 ore în urmă
99 de ani de la moartea marelui poet rus, Serghei Esenin - 6 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun este sărbătorit Sfântul Ștefan - 7 ore în urmă
“Tanti Irina a Anuții Văsălichii Măriuții din Șișești” continuă tradiția brodatului de mână - 9 ore în urmă
Două eclipse de lună și două de soare, în anul 2025 - 14 ore în urmă
Salvamontiștii maramureșeni, Moși Crăciuni pentru 50 de copii din satele cele mai greu accesibile ale județului - 14 ore în urmă
Pietre de poveste din zona Băiuț (II) - 14 ore în urmă
Praznicul Nașterii Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 17 ore în urmă
În Moisei: Festivalul Național de Colinde și Obiceiuri de Iarnă „Ioan Horea” ajunge la cea de-a XIII-a ediție - 17 ore în urmă
Maica Domnului, cinstită în a doua zi de Crăciun - 1 zi în urmă
A fost achiziționat primul avion care aduce ploaia în România
Primul avion care poate aduce ploaia în România a fost cumpărat de către o companie privată și a costat 5 milioane de euro. Este vorba despre o aeronavă care foloseşte tehnologia de însămânţare a norilor cu iodură de argint. Avionul poate zbura patru ore şi acoperă în jur de 500.000 de hectare cu precipitaţii, extrem de benefic, dar şi necesar pentru culturile afectate de lipsa ploilor. Grâul, rapiţa şi orzul sunt printre cele mai expuse în faţa secetei.
România pierde în fiecare an aproape 1.000 de hectare de teren arabil, din cauza secetei. Lipsa apei este una dintre cele mai mari probleme pentru agricultura românească, spun experții. Încă de acum doi ani, autoritățile au testat tehnologia care aduce ploaie în mod artificial folosind avioane închiriate de la bulgari. Tehnica de însămânțare a norilor este utilizată în SUA de aproximativ 70 de ani, iar acum va fi utilizată pentru a preveni secetele și inundațiile pe teritoriul României.
„Această aeronavă va contribui la creșterea precipitațiilor, protejarea împotriva furtunilor cu grindină, salvarea culturilor de secetă distructivă din zonele cu ferme unde nu există acces la irigare și la sprijinirea rezilienței agriculturii românești față de schimbările climatice”, a declarat Kathleen Kavalec, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România.
Lăcrimioara ZOTA