Trei nominalizări pentru ”Tricolorul lunii martie” - 30 minute în urmă
Când nesimțirea devine principiu moral - 2 ore în urmă
Ziua Porților Deschise la Jandarmeria Maramureș - 3 ore în urmă
Tinerii din Sighet scapă de chirii exorbitante - 4 ore în urmă
Elevii Colegiului „Dragoș Vodă” din Sighet au demonstrat, încă o dată, pasiune și performanță în științele naturii - 4 ore în urmă
Duminica Floriilor: În Ciocotiș se va desfășura cea de-a X-a ediție a Concertului de pricesne „Patimile Domnului” - 4 ore în urmă
„La crucea Ta cu toți venim”: Concert extraordinar de pricesne organizat în Sat Șugatag - 7 ore în urmă
În Baia Mare va avea loc Târgul de Florii – meșteri și meșteșuguri tradiționale maramureșene - 7 ore în urmă
Elevi premiați în cadrul concursului organizat de Jandarmeria Maramureș - 7 ore în urmă
Posibile modificări ale regulilor din fotbal: noile propuneri ale IFAB - 7 ore în urmă
A fost achiziționat primul avion care aduce ploaia în România
Primul avion care poate aduce ploaia în România a fost cumpărat de către o companie privată și a costat 5 milioane de euro. Este vorba despre o aeronavă care foloseşte tehnologia de însămânţare a norilor cu iodură de argint. Avionul poate zbura patru ore şi acoperă în jur de 500.000 de hectare cu precipitaţii, extrem de benefic, dar şi necesar pentru culturile afectate de lipsa ploilor. Grâul, rapiţa şi orzul sunt printre cele mai expuse în faţa secetei.
România pierde în fiecare an aproape 1.000 de hectare de teren arabil, din cauza secetei. Lipsa apei este una dintre cele mai mari probleme pentru agricultura românească, spun experții. Încă de acum doi ani, autoritățile au testat tehnologia care aduce ploaie în mod artificial folosind avioane închiriate de la bulgari. Tehnica de însămânțare a norilor este utilizată în SUA de aproximativ 70 de ani, iar acum va fi utilizată pentru a preveni secetele și inundațiile pe teritoriul României.
„Această aeronavă va contribui la creșterea precipitațiilor, protejarea împotriva furtunilor cu grindină, salvarea culturilor de secetă distructivă din zonele cu ferme unde nu există acces la irigare și la sprijinirea rezilienței agriculturii românești față de schimbările climatice”, a declarat Kathleen Kavalec, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România.
Lăcrimioara ZOTA